December 3-án az EU egész területén érvénybe lépett az az uniós rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú korlátozásokat az e-kereskedelemben. Az uniós polgároknak többé nem kell aggódniuk amiatt, ha valamelyik weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy elutasítja bankkártyájukat – csak azért, mert máshonnan származnak vagy más uniós országban tartózkodnak.

Bárhol tartózkodik is egy polgár az EU területén, az új rendeletnek köszönhetően más tagállamban székhellyel rendelkező kereskedők által kínált árukhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhet majd. Az új szabályok így több lehetőséget biztosítanak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára az EU belső piacán.
 
Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős alelnöke, Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos, Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos és Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos a rendelet hatálybalépése alkalmából közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben hangsúlyozzák, hogy a korlátok nélküli Európa az online vásárlás előtt álló akadályok felszámolását is jelenti, ezért az indokolatlanul bevezetett területi alapú korlátozások megszüntetése alapvető fontosságú lépés, amely mindenki számára valóra váltja a digitális egységes piacot.

Részletek, kapcsolódó cikk:

Változás az online vásárlásban – Vége a földrajzi alapú diszkriminációnak! – Decembertől hatályban a geo-blocking rendelet

További hasznos információk:

E-kereskedelem az EU-ban: tájékoztató a fogyasztók számára

Rövid útmutató az online kereskedők számára

Területi alapú korlátozások az e-kereskedelemben: kérdések és válaszok