Lengyelországban a jövőben azok az anyák is kapjanak minimálnyugdíjat, akik legalább négy gyermeket felneveltek, és emiatt egyáltalán nem tudtak munkát vállalni, vagy nem szerezték meg a nyugdíjfizetéshez szükséges szolgálati időt – így döntött a szejm a csütörtökre virradóra elfogadott törvénytervezetben.

A Mama 4 plusz néven ismert jogszabályt még a szenátusnak és az államfőnek is jóvá kell hagynia. A tervezet mellett a 413 jelen lévő képviselő közül 259-en szavaztak, 20-an ellenezték, 134-en tartózkodtak. Igennel voksolt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt összes jelen lévő képviselője, továbbá az ellenzéki Kukiz´15 és a Lengyel Parasztpárt képviselőinek nagy része.

A fő ellenzéki erőt, a Polgári Platformot és a Modern (Nowoczesna) pártból kivált képviselőket tömörítő frakció (PO-KO) tagjainak túlnyomó többsége tartózkodott.

A jogszabály március elején lépne hatályba, attól kezdve a 60 éves nyugdíjkorhatárt elért, a törvény feltételeinek megfelelő nagycsaládos anyák minimálnyugdíjra (jelenleg 1100 zloty, mintegy 81 ezer forint) lennének jogosultak.

Az alsóház elvetette azokat az ellenzéki javaslatokat, melyek szerint a minimálnyugdíj azoknak az apáknak is járna, akik legalább négy gyermek felnevelése miatt lemondtak a munkavállalásról, és így nem szereztek nyugdíjjogosultságot. Az elfogadott változat szerint az ilyen férfiak csak akkor kaphatnak minimálnyugdíjat, ha a gyerekek anyja korábban elhunyt, illetve elhagyta a családot. A férfiak esetében a 65 éves nyugdíjkorhatár érvényes Lengyelországban.

A kormány számításai szerint mintegy 65 ezren vannak azok a nagycsaládos anyák, akik jelenleg egyáltalán nem jogosultak nyugdíjra, további 25 ezren a minimálnyugdíjnál alacsonyabb támogatásokban részesülnek. A törvény értelmében kiegyenlítik az eddigi támogatások és az 1100 zloty közötti különbséget.

A Mama 4 plusz programra az idei költségvetésben 801,3 millió zlotyt (mintegy 59 milliárd forint) különítettek el.

A törvénytervezet a kormány családpolitikájának része. Ennek egyik fő eleme a 2016-ban bevezetett 500 plusz nevű családtámogatási program, melynek keretében minden második és további, 18 éven aluli gyermek után havi 500 zlotys (36 ezer forint) támogatás jár.