2018-ban hirdetett meg első alkalommal Pervezetési Versenyt bírósági fogalmazók és titkárok számára az OBH elnöke. A regionális selejtezők után az országos döntőben mérték össze tudásukat az új generáció képviselői. Büntető és polgári ügyszakban is 6 – 6 csapat indult a két napos versenyen.

A Győri Ítélőtábla régiójának csapata lett a legjobb büntető segítőcsapat, a Debreceni Ítélőtábla régiójának csapata pedig a legjobb polgári ügyszakos segítőcsapat címet érdemelte ki az első Országos Pervezetési Versenyen. A legjobb bíró üvegdíját – büntető ügyszakban – a Fővárosi Törvényszék fogalmazója vehette át, polgári ügyszakban pedig a Miskolci Törvényszék fogalmazóját jutalmazta a zsűri ezzel az elismeréssel. A vándorkupát így elsőként a Fővárosi és a Miskolci Törvényszék vihette haza.

Forrás: OBH

“Már most látszik, hogy nagy odafigyeléssel és szeretettel fogják művelni a hivatásukat” – értékelte a díjkiosztót megelőzően a versenyzők teljesítményét Székely Ákos és Wellmann György, a Kúria büntető és polgári kollégiumának vezetője. A büntető és polgári ügyszakos zsűri elnökei a résztvevők szakmai felkészültségét, professzionális pervezetési képességeit, magas szintű jogszabály ismertét emelték ki, hozzátéve: már most elfogadnák bármelyiküket közvetlen kollégájuknak.

Gyarmathy Judit, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese zárszavában hangsúlyozta: mindenki magas színvonalon teljesítette az elvárásokat és derekasan helyt állt a verseny során. Az OBH elnökhelyettese szerint ez az esemény a kapcsolatteremtés mellett kiváló alkalom a tapasztalatszerzésre, amelyre egyébként a nemzetközi programok is számos lehetőséget nyújtanak a fogalmazók és a bírósági titkárok számára. Gyarmathy Judit példaként a Werbőczy Programot emelte ki.

“A jog tudása szükséges, de nem elégséges feltétele a jó bírói munkának” – emelte ki a versennyel kapcsolatban Osztovits András, az OBH oktatási-képzési központjának, a Magyar Igazságügyi Akadémiának az igazgatója. “Ezen a pályán tudni kell fegyelmet tartani, tekintélyt teremteni, érthetően indokolni és adott esetben váratlan helyzetekre, emberi drámákra is reagálni. Ilyen és ehhez hasonló képességeket tesztelt nagyon sikeresen ez a verseny” – tette hozzá a Magyar Igazságügyi Akadémia igazgatója.

Az Országos Bírósági Hivatal elsőként 2018-ban hirdette meg az Országos Pervezetési Versenyt, ahol bírósági fogalmazók és titkárok valós körülmények között mérhetik össze tudásukat a szakmai hallgatóság és a rangos zsűri előtt. A regionális selejtezők után az országos döntőbe 6-6 csapat jutott be, a Fővárosi Ítélőtáblát két-két, a többi ítélkezési régiót egy-egy csapat képviselte. A csapat tagjai szerepkártyákat húztak, ennek segítségével kellett eljátszaniuk egy-egy bírósági tárgyalást. A büntető ügyszakban Erős Eleknek garázdaság vétsége miatt kellett bíróság elé állnia, Metsző Miklós pedig lopás miatt ült a vádlottak padján. A polgári ügyszakban Nagy Olivér és Kis Ottó két ügyben fordult a bírósághoz, a versenyzőknek egy közös tulajdon megszüntetése és egy kölcsön megfizetése miatt indított polgári perben kellett határozatot hozniuk. A fogalmazók, titkárok teljesítményét 7-7 főből álló bíráló bizottság értékelte.

Forrás: OBH

Az első Országos Pervezetési versenyen az alábbi eredmények születtek. A díjazottak a vándorkupa és az üvegdíj mellett anyagi elismerésben is részesültek. 
 
Büntető ügyszak:
 
I. helyezett
Tóth Tamás, bírósági fogalmazó, Fővárosi Törvényszék
 
II. helyezett
Varga Diána, bírósági titkár, Gyulai Törvényszék
 
III. helyezett
Beliczáné Gál Anikó, bírósági titkár, Nyíregyházi Törvényszék
 
A legjobb segítő csapat a Győri Ítélőtábla régióját képviselte.
 
A legjobb – büntető ügyszakos – segítőcsapat tagjai:
 

Balázsné Folta Dóra Andrea, bírósági fogalmazó, Veszprémi Törvényszék
Békási Nóra, bírósági fogalmazó, Győri Törvényszék
Herold Gergő, bírósági fogalmazó, Győri Törvényszék
Kustos Anna, bírósági titkár, Szombathelyi Törvényszék
Szabó Márk, bírósági fogalmazó, Szombathelyi Törvényszék
 
Polgári ügyszak:
 
I. helyezett
Tóthné Majoros Tünde, bírósági fogalmazó, Miskolci Törvényszék
 
II. helyezett
Braun Péter, bírósági fogalmazó, Fővárosi Törvényszék
 
III. helyezett
Farkas Mihály, bírósági titkár, Szegedi Törvényszék
 
A legjobb segítő csapat a Debreceni Ítélőtábla régióját képviselte.

A legjobb – polgári ügyszakos – segítőcsapat tagjai:

Kerekes Szilvia, bírósági titkár, Debreceni Törvényszék
Szilágyi János, bírósági titkár, Debreceni Törvényszék
Sulyokné Ladányi Andrea, bírósági titkár, Debreceni Törvényszék
Torma Beáta, bírósági titkár, Debreceni Törvényszék
Veizer Yvette, bírósági titkár, Debreceni Törvényszék

Az Országos Pervezetési Verseny díjazása:

I. hely nettó 200.000 Ft
II. hely nettó 150.000 Ft
III. hely nettó 100.000 Ft
A legjobb segítő csapat tagjai: 30.000 Ft /fő.