Global Legal Hackathon egy világszintű verseny, melynek célja, hogy évről évre megtalálja a LegalTech, azaz a jogi technológiák piacára lépő új és innovatív ötleteket, egy 3 napos, maratoni ötletelési és fejlesztési környezetben. Az idei jogi fejlesztési maraton végén egy olyan megoldás nyert, mellyel néhány perc alatt, mobilról is össze lehet kattintani egy lakásbérleti vagy autóeladási szerződést.

Mi az a Hackathon?

A Global Legal Hackathon célja, hogy hidat létesítsen a jogi és informatikai innovációk között, ezzel elősegítve a joggyakorlat fejlesztését, a joghoz való hozzáférést, és összekapcsolja az ügyvédi irodák, a vállalatok jogi osztályai, a non-profitok és az innováció mellett elkötelezett szereplők képviselőit. Idén 6 kontinensen, 24 ország 46 városában, több mint 6000 résztvevővel zajlott egy időben a verseny.

Fejlesztés közben a csapatok – Forrás: Wolters Kluwer

Tavaly került először megrendezésre hazánkban a megmérettetés, mely rögtön egy hazai világsikerrel zárult: a magyar fejlesztői csapat nyerte a New York-i döntőt, egy GDPR rendeletre épülő alkalmazásukkal. A hackathon során 54 órája van a csapatoknak kidolgozni egy jogi-technológiai megoldást, és egy működő prototípust prezentálni a szakmai zsűrinek. A csapatok jogászokból, programozókból és gyakran közgazdászokból állnak, és nem egyszer a verseny helyszínén alakulnak meg.

Ahogy tavaly, úgy idén is a Wolters Kluwer volt a budapesti forduló házigazdája. A versenyző csapatok által prezentált ötletek komoly hajtóerői lehetnek az LegalTech piacnak, ezt támasztja alá, hogy a KPMG és a Microsoft – a LegalTech iparág két meghatározó szereplője – a verseny ideje alatt mentorálással segítette a csapatokat, a nyerteseknek pedig további üzleti tanácsadást ajánlottak fel.

Fejlesztés közben – Forrás: Wolters Kluwer

A győztes megoldás – szerződéskötés könnyen

A magyarországi fordulóra 9 csapat nevezett, közülük került ki a végső győztes, a QuickPact csapata. Az ő megoldásuk egy olyan szerződéses platform létrehozására irányul, mely automatizáltan, személyre szabhatóan oldja meg a szerződéskötéseket, magánszemélyek vagy üzleti ügyfelek között. A megoldás lényege, hogy akár mobilon vagy tableten néhány kérdés és paraméter alapján össze lehet kattintani egy alapvető lakáskiadási, gépjárműeladási vagy szolgáltatási szerződést – és a szerződés teljesítése alapján járó fizetési modul is integrálva lenne. A szerződés a folyamat végén nem csak írásos, de piktogramokkal bővített, könnyen vizualizálható formában is rendelkezésre állna. Így elősegíti a joghoz jutást azok számára is, akik nem feltétlen tudnak megfizetni egy ügyvédet, sőt, a szerződés betartása is könnyebbé válik a magyarázó elemek miatt.

QuickPact

A QuickPact csapata – Forrás: Wolters Kluwer

A csapat tagjai, Horváth Anna Zsófia, Paseczki Loránd, Rózsavölgyi Márk, Olajos Marcell és Veress Péter március 15-én vesznek részt a virtuális elődöntőben, ahonnan a legjobbak jutnak tovább az áprilisi, New York-i döntőbe.