Kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen az Európai Bizottság (EB) az igazságügyi reformok keretében létrehozott fegyelmi kamara miatt, amelyek az aggályok szerint fokozzák a bírák feletti politikai ellenőrzést – jelentették be szerdán Brüsszelben.

Az EB hivatalos felszólító levelet küldött Lengyelországnak, és ezzel megindult az eljárás az értékelés szerint a bírói függetlenségét aláásó jogszabály ügyében.

Hangsúlyozták, hogy az igazságügyi dolgozók különböző feltételezett kihágásaival foglalkozó, tavaly létrehozott fegyelmi testületről szóló szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, valamint nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival.

A lengyel hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni a kifogásokra. Amennyiben nem érkezik válasz, vagy nem kielégítő, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Varsónak. Ezt követően – ha szükséges – az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.

“A fegyelmi kamara elsődleges célja – az igazságügyi reform többi részéhez hasonlóan -, hogy rendszerszintűen a kormány politikai ellenőrzése alá vonják a bírákat” – mondta Frans Timmermans, a brüsszeli testület első alelnöke.

Hozzátette, az új szabályozás egyértelműen káros hatással van az igazságszolgáltatás függetlenségére Lengyelországban.

Az Európai Bizottság a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt 2017 végén megindította Varsóval szemben az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának felfüggesztésével vagy egyéb szankciókkal is járhat, de ehhez az összes többi EU-tag egyhangú támogatása szükséges, amit szakértők szinte kizártnak tartanak.

Az utóbbi években számos bírálat érte a lengyel kormányt, elsősorban amiért sokak szerint csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.