Kizárólag 4. osztályos középiskolások mehetnek külföldi kirándulásra Szerbiában az iskolai kirándulásokról szóló új szabályok értelmében. Az általános iskolásokat a jövőben csak Szerbián belül utaztathatják, közbeszerzéssel kiválasztott utazási irodákkal.

Az iskolai kirándulások biztonságosabbá tételét is szolgálják azok a szabályok, melyeket a közelmúltban fogadtak el Szerbiában.

Az új, kötelező eljárásrend szerint az utazást megelőzően szülői értekezleteket kell összehívnia minden intézmény vezetőségének, ahol a szülőket részletesen tájékoztatják a kirándulás pontos programjáról. A jövőben a diákoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy az iskolai kirándulás nem csupán szórakozás, hanem egy olyan időtöltés, ahol a tanár ellenőrzi az iskolában megtanult anyagot, ezért úgy kell viselkedni az utazás során, mint az iskola falai között.

Az általános iskolásokkal a nyolc évfolyam alatt az ország 8 régiójának természeti szépségeit és jelentős látványosságait kell megismertetniük kirándulások során az oktatási intézményeknek.

Külföldi kirándulásra az új szabályzat szerint csak a középiskolás végzősök utazhatnak, vagy szervezett európai helyszínekre, vagy pedig az Erasmus+ programon keresztül. A csoportos kirándulásokra az iskola igazgatójának is el kell kísérnie a diákokat.

Az utazási irodát, amellyel a gyerekeket utaztatják, közbeszerzési eljárás útján kell kiválasztania az oktatási intézménynek. A rendelet előírja, hogy a közbeszerzési eljárást az igazgató által létrehozott iskolai bizottság bonyolítja le. A bizottság legalább három tagú, tagjai között kötelezően jelen kell lennie a szülők osztálytanácsa legalább egy képviselőjének és egy, a diákokkal utozó tanárnak is.

A szabályozás szerint az alábbi helyeket járják majd be az szerbiai általános iskolások:

1.Vajdaság: Palics, Obedi-láp, Zasavica, Dungyerszki kastély, Pétervárad, Karlóca, Felső-Duna menti rezervátum, Tarcal-hegy (Fruška gora) kolostorok

2. Nyugat-Szerbia: Tara Nemzeti Park, Zaovine falu és tó, Tršić, Cer, Drina, Perućac.

3. Dél-Nyugat Szerbia: Zlatibor, Sirogojno, Zlatar, Uvac, Mokra gora, Kremna, Šarganska osmica, Drvengrad, Jeges-barlang

4. Közép-Szerbia: Orašac, Oplenac, Risovača barlang, moravai kolostorok, Kruševac.

5. Dél-Szerbia: Medijana archeológiai park, Ćele-kula, Suva planina, Cerjanska pećina, Sićevačka klisura, Markovo Kale, Vražji kamen, Đavolja varoš.

6. Kelet-Szerbia: Ezüst tó, Gyerdáp, Galambóci vár, Traianus táblája, Rajkov, Resavai barlang, Lepenski vir, Rosomački kanyon, Rajačke pimnice, Temštice kanyon, Romulijana, Viminacijum.

7. Belgrád és környéke: Avala, Kalemegdan, belgrádi múzeumok, Szent Száva templom, Skadarlija, Állatkert, Szendrői vár, Deliblátói-homokpuszta.

8. Ibari-kopaoniki térség: Ibar folyó kanyonja, Maglič grad, Gazivode tó, Kopaonik – Pančić csúcs – Semeteško-tó, Jošanička Banja.