Május 23-24-dikén rendezi meg a Magyar Jogász Egylet a Negyvenkettedik Jogász Vándorgyűlést a Lillafüredi Palota Szállóban. Az neves előadókat felvonultató program nem kizárólag a szakma képviselői számára tartogat érdekességeket.

Trócsányi László igazságügy-miniszter nyitja meg a konferenciát, mely egyben az EP választás előtti utolsó beszéde is lesz.

Az új büntetőeljárási törvény szakmai körökben nagy vitákra ad okot. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes előadásában értékeli, hogy az új jogintézmények, melyektől az eljárás gyorsítását és egyszerűsítését várták, mennyiben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket az elmúlt egy év tapasztalatai alapján.

Tóth Mihály egyetemi tanár neve szakmai körökben garancia arra, hogy a büntetőjogot megint egy új szemszögből világítja meg. Értékeli a 6 éves büntető törvénykönyv eredményeit: milyen
gyakorlata alakult ki a fiatalkorúak elzárásának, illetve az büntethetőségi korhatár szelektív leszállításának? Mit tud kezdeni a büntetőjog a 12 éves elkövetőkkel?

Békés Ádám ügyvéd korreferensként a jogos védelmi szabályokat fogja értékelni, különös tekintettel az elmúlt években nagy port kavaró ügyekre.

Az új büntetőeljárási törvény megalkotása során több jogintézmény szlovák mintára került beépítésre a rendszerbe, mint például a három csapás, vagy a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés intézménye. A konferencia meghívottja, Gallo Zoltán rozsnyói vezető ügyész, aki kiértékeli ezen jogintézmények eredményességét a szlovák rendszeren belül. Magyarország is ezt a mintát követi?

Napjaink legfelkapottabb témája az egyéves adatvédelmi rendelet (GDPR). Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke előadásában azt a témát boncolgatja, hogy mennyiben valósult meg az egységesítés az adatvédelmi jogban, illetve a 20 millió eurós bírságmaximumtól való félelmek mennyiben voltak megalapozottak.

A naponta a hírekben szereplő közigazgatási bíróságok felállításával kapcsolatosan Hajas Barnabás, az Igazságügy Minisztérium miniszteri biztosa tart előadást.

A konferencián előad még továbbá Vezekényi Ursula kúriai bíró (Cégjog a változások
keresztüzében), Szinay Attila, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára (Ingatlan-nyilvántartás, birtokpolitika), Kovácsy Zsombor ügyvéd (Központi Hivatal – Feladattelepítés az egészségügyi igazgatásban), Barzó Tímea egyetemi docens (Felelősségi alapkérdések az egészségügyben) és Sáriné Simkó Ágnes, az Igazságügyi Minisztérium volt miniszteri biztosa (Betegjogok az Egészségügyi törvény és a Polgári Törvénykönyv összefüggései alapján).