„A gyerekek a legnagyobb művészek, mert ők a szívükből rajzolnak.” – Kiállítás nyílt május 29-én a Budapest Környéki Törvényszék, a Zoom Egyesület és az Országos Bírósági Hivatal együttműködésében meghirdetett gyermekrajz pályázat győztes műveiből. A kiállított alkotások különleges, egyedi tárlatot alkotnak, a témafeldolgozás sokszínűségének, a választott technikák különbözőségének, a gyermeki fantázia határtalanságának köszönhetően.

A Nyitott Bíróság Országos Program keretei között – a társadalmi felelősségvállalás és az elfogadás jegyében – megvalósult pályázatra fővárosi és Pest megyei általános és középiskolai oktatási intézmények speciális szervezetekkel/intézményekkel közösen küldtek be pályaműveket. Tizenegy intézményből több mint 150 alkotás érkezett.

A megnyitóünnepségen Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy Mátyás királyról szóló népmese elmondásán keresztül utalt az igazság és az igazságosság fontosságára, a bíróságok társadalomban betöltött meghatározó szerepére, amelyet visszatükröznek a kiállított művek. Beszéde végén hangsúlyozta, hogy „az alkotások azokat a motívumokat jelenítik meg, amelyek bennünk felnőttekben – gyermeki tisztasággal – muszáj, hogy meglegyenek.”

Fotó: OBH

Gerber Tamás, a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) elnöke megköszönte az ifjú művészeknek az alkotásokat, amellyel nemcsak a BKT, hanem a bírósági szervezetrendszer egésze gazdagodott, mert mondanivalójuk van, elgondolkodtatóak, és visszajelzést adnak, hogy milyen kép él a fiatal generációban a bíróság szerepéről, az igazságos bíróról, a bírósági szervezetről. A Nyitott Bíróság Országos Program célkitűzése kapcsán a bíróságok társadalmi elfogadottságát, a bíróságokba vetett bizalom erősítését hangsúlyozta, valamint kiemelte, hogy a Programba tökéletesen illeszkedett a rajzpályázat, amelynek speciális üzenete az elfogadásra, az egyenlőségre, a különbségek eltüntetésére, az egymásra való odafigyelésre való törekvés. Végül köszönetét fejezte ki, hogy a bíróságok szerepet vállalhattak ebben a küldetésben.

Mangó Gabriella, a ZOOM Egyesület projektvezetője köszöntőjében visszautalt a pályázat kiemelt céljára: a társadalomban élő – a „beteg”, „a fogyatékossággal élő” fogalmakhoz kapcsolódó sztereotípiák meghaladására. Útravalóként azt üzente, hogy minden napban meg lehet és meg is kell találni az örömöt. Végezetül köszönetet mondott az OBH elnökének, hogy lehetővé tette, hogy a közös pályázat kiírásra kerüljön, valamint a BKT elnökének, hogy ez a kiállítás megvalósulhatott.

Fotó: OBH

„A gyerekek a legnagyobb művészek, mert ők a szívükből rajzolnak.” – ezzel az idézettel kezdte beszédét a zsűri képviseletében Parti Zsuzsanna, a Ráckevei Járásbíróság elnöke. Kiemelte, hogy a BKT a társadalmi felelősségvállalás jegyében nagy hangsúlyt fektetett a Nyitott Bíróság Program keretében megvalósult pályázatra, a helyi bíróságok aktívan részt vettek a megvalósításban. A pályázatra több olyan iskola tanulói nyújtottak be alkotásokat, akik a Nyitott Bíróság Programban való részvétel során megélt személyes élményekből merítettek ihletet.  A pályázat kiváló lehetőséget kínált a jog iránti érzékenyítésre, a jogi tudatosság elősegítésére a fiatalok körében.

A beszédek után került sor a díjátadóra. Általános iskolás és középiskolás kategóriában 13 főt díjazott a zsűri, továbbá 5 fő BKT különdíjat kapott.

Fotó: OBH

A kiállított művek különleges, egyedi tárlatot alkotnak, a témafeldolgozás sokszínűségének, a választott technikák különbözőségének, a gyermeki fantázia határtalanságának köszönhetően.

Az Országos Bírósági Hivatal 2019 őszén a legkiválóbbnak ítélt rajzokat országos zárókiállításon mutatja be.

Kapcsolódó cikk:

Az igazság arcai – jog és bíróság színesben – Bíróságok gyermekszemmel – Rajzpályázatot hirdet az igazságszolgáltatás

Fotók: OBH