Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke szeptember 10-dikén bemutatta csapatát és a hivatalba lépő Európai Bizottság új felépítését. Az új Bizottság tükrözni fogja a politikai iránymutatásokban meghatározott prioritásokat és elképzeléseket.

“Az új Bizottság tevékenységének középpontjában azok a kihívások állnak majd, melyeket az éghajlat, a technológia és a demográfia területén jelentkező és társadalmunkat, életmódunkat átformáló változások jelentenek. Európának vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy bolygónk egészségesebb élőhellyé váljon, és hogy felépítsük az új, digitális világot.” – hangsúlyozza az új bizottsági elnök.

Ursula von der Leyen meggyőzödése szerint ez azonban csak akkor lehetséges, ha “összefogunk, és sajátos szociális piacgazdaságunkat úgy alakítjuk át, hogy az megfeleljen aktuális új célkitűzéseinknek. Ezen az úton minden erőnket, tehetségünket és képességünket latba kell vetnünk. Az egyenlőséget kell a középpontba helyeznünk, és nemtől, származástól és életkortól függetlenül mindenki számára meg kell teremtenünk az esélyeket. Meg kell védenünk közös értékeinket, és tiszteletben kell tartanunk a jogállamiságot. A következő öt évben valamennyi uniós intézménynek szorosan együtt kell működnie annak érdekében, hogy csillapodjanak a félelmek és bővüljenek a lehetőségek.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az uniós biztosok bemutatása kapcsán a következőket mondta: „Ez a csapat az európai út formálója lesz: határozottan fel fogunk lépni az éghajlatváltozás ellen, továbbfejlesztjük az Egyesült Államokkal kialakított partnerségünket, definiáljuk a mind magabiztosabb Kínához fűződő viszonyunkat, és megbízható partnerek leszünk a szomszédaink, például Afrika számára. Csapatomnak ki kell állnia értékeink és világszínvonalú normáink védelmében. Olyan Bizottságot akarok, amelynek vezetése eltökélt, amely egyértelműen az aktuális kérdésekre összpontosít, és amely válaszokat ad. Olyan Bizottság lebeg a szemem előtt, amely kiegyensúlyozott, agilis és korszerű. Csapatomnak most meg kell nyernie a Parlament bizalmát. Az általam vezetett Bizottság a fenntarthatóság mellett elkötelezett geopolitikai Bizottság lesz. Azt akarom továbbá, hogy az Európai Unió a multilateralizmus őre legyen, hiszen tudjuk: erősebbek vagyunk, ha együtt tesszük azt, amire egyedül nem vagyunk képesek.”

Az új biztosi testületben nyolc alelnök lesz, ideértve az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét (Josep Borrell, Spanyolország) is. Az alelnökök felelnek majd a politikai iránymutatásokban megfogalmazott legfontosabb prioritásokért. Ők irányítják majd a legfontosabb, átfogó kérdésekkel kapcsolatos munkát a következő területeken: európai zöld megállapodás (Frans Timmermans, Hollandia), a digitális korra felkészült Európa (Margrethe Vestager, Dánia), emberközpontú gazdaság (Valdis Dombrovskis, Lettország), értékek és átláthatóság (Věra Jourová, Csehország), az európai életmód védelme (Margarítisz Szkínász, Görögország), intézményközi kapcsolatok (Maroš Šefčovič, Szlovákia) és az európai demokrácia megerősítése (Dubravka Šuica, Horvátország). Három ügyvezető alelnökFrans Timmermans, Margrethe Vestager és Valdis Dombrovskis – kettős funkciót lát majd el: egyszerre lesz a megválasztott elnök programjában meghatározott három kulcstéma egyikéért felelős alelnök, valamint a Bizottság egy-egy főigazgatóságának szakmai munkáját irányító biztos.

A magyar biztosjelölt, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter a „Szomszédságpolitika és bővítés” portfóliót vezeti majd.

Következő lépésként az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a teljes biztosi testület összetételét. Ezt megelőzően a biztosjelölteknek meghallgatáson vesznek részt az illetékes parlamenti bizottságok előtt. Az Európai Parlament jóváhagyása után az Európai Tanács fogja hivatalosan kinevezni az új Európai Bizottságot.