A stressz alapvetően jó dolog, a szervezetünk válaszreakciója bizonyos szokatlan ingerekre és helyzetekre, éberségre késztet. Ezeket a helyzeteket a szervezet vészhelyzetként értékeli, ezért nő az adrenalin termelésünk, emelkedik a szívverések száma, a reakcióidő pedig csökken. (X)

Amint a kiváltó ok megszűnik, a szervezetünk visszaáll nyugalmi állapotba. Amíg ez egészséges mértékben van jelen az életünkben, addig nincs vele teendő, hiszen a normális működéshez hozzátartozik az alkalmankénti stressz. Ha viszont már túllép a normális kereteken, vagyis már rég nincs vészhelyzet, de mi még mindig stresszelünk, oldanunk kell a feszültséget, mert a folyamatos stressznek az egészségünk látja kárát.

A meleg fürdő ellazít

A meleg fürdő remek stresszoldó, egy minimum 10 perces fürdőzés a 36-38 fokos vízben kellemesen el tud lazítani. Ha jól esik a fürdőzés, nyugodtan tölthetünk ennél hosszabb időt is a vízben.

A meleg vizes fürdő gyakori alkalmazása segít a merev ízületeket ellazítani, és oldja az izomfeszültséget. A meleg víz ölelő közege az agyban endorfint szabadít fel, ez pedig az elme megnyugvásához vezet. További pozitív következménye, hogy a hő hatására a test érhálózata kitágul, a pulzus lassabbá válik, és a stressz miatt megemelkedett szívverésszám is csökken.

A meleg víz és a masszázs együttesének jótékony hatásai

A meleg víz és a masszázs külön is sikeresen oldják a stresszt, de ha együtt alkalmazzuk a két módszert egy masszázsmedence segítségével, akkor igazán remek élményben lehet részünk. Egy professzionális masszázsmedencében több rozsdamentes acél befúvóka biztosítja a masszázsélményt, a különböző befúvók a test más-más pontjain masszíroznak. Az erős masszírozó hatás ellazítja a stressztől befeszült izmokat és feloldja a görcsöket.

Stresszoldó gyakorlatok

Ha nagyon stresszesek vagyunk, megeshet, hogy a fizikai tüneteink is erősödnek, többek között az izmaink nagyon befeszülnek. Ront a helyzeten, hogy ettől csak még feszültebbek leszünk, így nem biztos, hogy elegendő lesz a masszázsmedencében pihenni. Ilyen esetekre érdemes elsajátítani néhány izomlazító gyakorlatot, melyeket a masszázsmedencében is el tudunk végezni.

A Jacobson-féle progresszív izomlazítás egy nagyszerű módszer az izmok ellazítására. Lényege, hogy akaratlagosan meg kell feszítenünk az egyes izomcsoportokat, majd pár másodperccel később ellazítani. Mindig a kézzel kezdjünk, onnan haladjunk a karok, az arcizmok, a nyak-, a váll-, a has- és a lábizmok felé, végül fejezzük be a lábfejjel. Ez a módszer rendkívül gyorsan elsajátítható, és már az első alkalom után érezni lehet a pozitív hatását.

Ha te is szeretnéd a stresszes napok fáradalmait kipihenni, ajánljuk, hogy nézz szét a SpaTrendnél kapható masszázsmedencék között, vagy személyesen bemutatótermei egyikében