A Kúria elnöke elrendelte a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény egyes kérdéseinek elemzését végző szakmai testület felállítását a Kúrián. A konzultációs testület 2019. szeptember 25-én alakult meg. A testület tagjai kúriai közigazgatási bírák, valamint alsóbb fokon eljáró közigazgatási bírák és szakmai vezetők.

A konzultációs testület a közigazgatási perrendtartás olyan átfogó kérdéseinek elemzésével foglalkozik, amelyek a közigazgatási bíráskodás egészét meghatározzák, és kihatással vannak a közigazgatási perekben érvényesíthető igényekre. Mindemellett a konzultációs testület figyelemmel kíséri a közigazgatási bíráskodásban felmerülő, a társadalmat, az ügyfelek széles körét érintő jogalkalmazási kérdéseket, melyekre nézve igyekszik gyors és közérthető válaszokat adni. A konzultációs testület munkáját szoros együttműködésben végzi az Országos Bírósági Hivatal elnöke által létrehozott, a közigazgatási perrendtartás hatályosulását vizsgáló munkacsoporttal és a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumával.

A konzultációs testület az első ülésén szakmai napirendet is tárgyalt. Ennek keretében részletesen elemezte a helyszíni bírság alkalmazásával összefüggő jogorvoslatok kérdését. A konzultációs testület abban a vitás kérdésben kíván álláspontot elfoglalni, hogy a jogsértés helyszíni elismerése és a bírság megfizetését követően van-e helye az ügyben a jogsértést vitató bírósági jogorvoslatnak.

A konzultációs testület állást foglalt továbbá regionális kollégium megkeresése alapján abban a kérdésben, hogy a Kp. 157. § (5) bekezdése szerint miként minősülnek a Kp. hatálybalépésekor folyamatban volt munkabiztonsági, illetve munkaügyi tárgyú közigazgatási perek. Az állásfoglalást a testület rövidesen közzéteszi a Kúria honlapján.