A Pesti Központi Kerületi Bíróság négy év hat hónap fogházbüntetésre ítélte azt a férfit, aki a vád szerint 2018 októberében megtámadott és szexuálisan bántalmazott egy nőt Budapesten. Az ügyészség súlyosításért fellebbez.

A vádirat szerint a vádlott 2018. október 14-én a X. kerületi Jászberényi úton követni kezdte az arra futó nőt azzal a céllal, hogy szexuálisan bántalmazza. Amikor a férfi utolérte a sértettet tarkón ütötte, majd megragadta, és húzni kezdte magával. A kitartóan ellenálló sértettet a vádlott ismételten, többször megütötte, majd szexuálisan  bántalmazta. A sértettet időközben keresni kezdte a férje, aki, amikor meglátta a bántalmazást, azonnal felesége védelmére kelt. A támadó ezután ruháit hátrahagyva elmenekült a helyszínről, azonban a rendőrök rövid időn belül azonosították, majd pár órán belül elfogták – a lakásán, egy hűtőszekrény mögé bújva találták meg. A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belüli és súlyos, 8 túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, “maradandó fogyatékosság és súlyos egészségromlás nem alakult ki”.

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a férfi ellen szexuális erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A bizonyítási eljárást követően perbeszédében az ügyészség maradéktalanul fenntartotta a vádat, indítványában börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A védelem az enyhítő körülményeket felsorolva utalt a vádlott büntetlen előéletére, beismerő vallomására, őszinte megbánására és rendezett életvitelére. Hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény elkövetése alkalomszerű volt, ami kizárólag azért következett be, mert a vádlott – szakértők által is alátámasztottan – elmeállapota miatt nem volt tisztában cselekménye következményeivel. Ebből fakadóan a védelem a büntetés korlátlan enyhítését kérte a bíróságtól, jelezve, hogy véleménye szerint jelen esetben a büntetési céloknak leginkább a felfüggesztett szabadságvesztés felelne meg.

A bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a vádlottat, őt halmazati büntetésként – figyelemmel az úgynevezett abortív patológiás részegségre is – 4 év 6 hónap fogházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint rendelkezett a bűnügyi költségek viseléséről is.

Indokolásában a bíróság elmondta, hogy a bizonyítási eljárás során megállapítást nyert, hogy a sértett 8 napon túl gyógyuló sérülései maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást nem eredményeztek. Súlyosító körülményként értékelte az éjszakai elkövetést, valamint a kitartó elkövetési módot. Jelezte, hogy szokványos esetben az ittasság súlyosító körülménynek számít. A vádlott esetében viszont kis mennyiségű alkoholtól keletkezett olyan toxikus hatás, amely korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje és ennek megfelelően cselekedjék, így ezt enyhítő körülményként kell értékelni. Ez a kóros elmeállapot a jogszabály alapján a büntetés korlátlan enyhítésére ad lehetőséget. További enyhítő körülmény volt, hogy a vádlott büntetlen előéletű, tettét beismerte és őszintén megbánta, egyébként rendezett életvitelű, valamint egy kiskorú eltartásáról gondoskodik.

A bíróság az enyhítő körülmények túlsúlyát figyelembe véve szabta ki a vádlottal szemben a 4 év 6 hónap szabadságvesztés büntetést, melynek végrehajtási fokozatát a vádlott személyi körülményei okán fogházban állapította meg.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be a szabadságvesztés súlyosítása és börtön fokozat megállapítása iránt, a vádlott és védője enyhítésért jelentett  be jogorvoslatot – így az ítélet nem jogerős.

A bíróság – ügyészi indítványra – fenntartotta a vádlott bűnügyi felügyeletét.