A büntetőeljárásban kiemelt figyelmet kell fordítani a társadalmat ért anyagi kár megtéríttetésére is – hangsúlyozza közleményében a Fővárosi Főügyészség. Erre tekintettel amennyiben a büntetőeljárás rendes, bírói útról való elterelése mellett a bűncselekményt egyébként beismerő gyanúsított megtéríti az okozott vagyoni hátrányt, ,,cserébe” megszűnik a büntethetősége.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség két – egymástól független – ügyben is kötelezte a gyanúsítottat az okozott költségvetési hiány megfizetésére vádemelés elhalasztása és feltételes ügyészi felfüggesztés keretében.

Az egyik ügyben a megalapozott gyanú szerint egy férfi 2017-ben a cégével pályázaton, költségvetési forrásból több mint 20 millió forintot nyert új eszközök beszerzésére. A gyanúsított azonban az elnyert összegből több mint 10 millió forintot – a pályázati feltételektől eltérően – használt eszközre, egy ipari robotra fordította, ezzel a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozott. A kerületi ügyészség a férfival szemben korábban elhalasztotta a vádemelést, és előírta a 10,4 millió forint megtérítését. A gyanúsított az okozott vagyoni hátrányt megtérítette, ezért vele szemben a kerületi ügyészség a büntetőeljárást megszüntette.

A másik ügyben a megalapozott gyanú szerint egy nő 2014-2015-ben bérbe adta az ingatlanát, azonban nem vallotta be és fizette meg a bérbeadás utáni adót. A kerületi ügyészség az okozott több mint 400 ezer forintos adóhiány megtérítését írta elő a gyanúsítottnak, és ennek érdekében – az új büntetőeljárási törvény alapján – 1 év időtartamra felfüggesztette vele szemben az eljárást. Ha a gyanúsított az előírt magatartási szabályt teljesíti, az eljárás vele szemben is megszüntetésre kerül.

A bemutatott esetekben a büntetőeljárás rendes, bírói útról való elterelése mellett a bűncselekményt egyébként beismerő gyanúsított megtéríti az okozott vagyoni hátrányt, amelyért ,,cserébe” megszűnik a büntethetősége.