Csaknem 100 ügyvéd tart pro bono konzultációt Budapesten október 22-én. A Budapesti Ügyvédi Kamara becslése szerint tízezres nagyságrendű azoknak a száma, akiknek problémát jelent a jogi segítséghez való hozzáférés. “Magyarországon első ízben fordulhatunk ügyvédhez ingyenes jogvédelemért ilyen nagyszabású társadalmi célú kezdeményezés keretében” – áll a kamarai közleményben.

A Budapesti Ügyvédi Kamara épületében és néhány ügyvéd irodájában október 22. napján 8 és 16 óra között várják a konzultációra érkezőket.

Az esemény megoldási lehetőséget kínálhat azoknak, akiknek függőben lévő peres ügye van és nem biztosított a jogi képviselete, valamint azokat is várja, akiknek tanácsadásra van szüksége kisebb tételű jogvitákban.

Az eseményre előzetesen 400 fő regisztrációjára van lehetőség. A 20 perces konzultációkra a helyek nagyrésze gyorsan elfogyott, a cikkünk megjelenésekor már csak néhány hely volt elérhető büntetőjogi témakörben.

A rendezvény kiemelt területei: polgári, cégjog, családjog, társasház és ingatlanjog, valamint büntetőjog. A konzultációkon a konkrét eset vázolása, az egyszerűbb kérdések helyben megválaszolása lehetséges. Az összetettebb ügyek hosszabb munkafolyamatot igényelnek – ennek módjáról a regisztráció után bővebb, informatív levelet kapnak a jelentkezők, valamint a helyszíni konzultáción megbeszélik potenciális pro bono ügyvédiekkel a további lépéseket.

A kamarai tájékoztató szerint: Segítség nélkül senki nem marad! A pro bono tanácsadás megszervezésével és az ügyek felkarolásával a Kamara megteremti a kereteit annak, hogy minél szélesebb körben jogi képviselethez juthassanak az erre rászorulók, az októberi esemény népszerűsítésével pedig közelebb hozza az ügyvédi tevékenységhez az embereket, hiszen a jogi tanácsadás egyik legfontosabb eleme az ügyfél és ügyvéd közötti bizalmi kapcsolat kialakítása és fenntartása.