Te fogtál már a kezedben valódi szakácskést? Miben különbözik egy ilyen professzionális kés a többi, nem hosszú használatra tervezett késtől? Egyáltalán szükséged van egy ilyen késre a hétköznapokban? Mindenesetre egy jó kés kiválasztása összetett feladat. (X)

Mi alapján válassz szakácskést?

Amikor eldöntöd, hogy profi szakácskéssel szeretnél az otthonodban is dolgozni, az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venned:

Milyen munkára használod: nem mindegy tehát, hogy csak alkalomadtán ragadsz kést egy-egy fogás elkészítéséhez, vagy minden nap használod azt. Otthoni használatra igazából pár darab késre lehet szükséged: kenyérvágó kés, zöldség szeletelő és hámozó kés. Mindennapos használat esetén érdemes egy komolyabb, jó minőségű szakácskést választani, ami időtállóbb, és a kezed számára is kényelmesebb a fogása, súlya miatt.

Kényelmi szempont: a markolatot és a penge élét megvizsgálva kell eldönteni, hogy mennyire esik kézre az adott kés, hiszen a legjobb szakácskés mindig olyan, mintha a használó kezének meghosszabbítása lenne; tehát tökéletes a kiegyensúlyozottsága, és a markolat hőállósága is megfelelő.

Tisztíthatóság: általában a legtöbb kés tisztítása egyszerű, azonban vannak olyan pengék, amelyek máshogyan futnak a markolatba, pl. van bennük mélyedés. Ezeket nagyobb körültekintéssel kell tisztítani, a mélyedést is külön kipucolni. Vannak olyan típusú kések, amelyeket mosogatógépbe is tehetsz. 

A szakácskések karbantartásának alapszabályai

  • Soha ne hagyd a pengét vízben állni – habár a pengék legtöbbször rozsdamentesek, a vizet hosszú időn keresztül nem jól tolerálják, elkezdenek rozsdásodni.
  • Ne használj mosogatószert.
  • A penge gyengén vizes szivaccsal történő tisztítása után azonnal szárítsd meg a kést egy konyhai törlő segítségével.
  • Pormentes fiókban vagy késtartóban tárold a késeidet.
  • Rendeltetésüknek megfelelő funkcióban használd a különböző késeket, így növekszik a pengék élettartama. 

Konyhai praktikák a szakácskésekhez

1. A szakácskés pengéjének fénye idővel elhalványodhat. Ezt a ragyogást fehér ecetes áttörléssel lehet újra elérni.

2. A krumpliban található keményítő segít a rozsda távol tartásában, így egy félbevágott burgonyával átkenve a penge víztaszítóvá, s ezáltal ellenállóbbá válik a rozsdának is.

3. Soha ne szárítsd a pengét a levegőn, hiszen életlenné és idővel rozsdássá teszi a pengét.

+1  A citromos vízzel történő áttörlés segít eltávolítani a fekete foltokat a pengéről, amelyek a használat során keletkeznek.

Válassz egy jó szakácskést a Chefs.hu webáruházban!