A Scrum Master és az agilitás kifejezések egyre népszerűbb kifejezésnek számítanak a mai munkaerőpiacon. Ez főként annak köszönhető, hogy a munkáltatók felismerik a bennük rejlő pozitív értékeket. (X)

Fontos ugyanis látni, hogy a mai felgyorsult piaci környezetben a sikeres működéshez elengedhetetlen a változások megfelelő kezelésére való képesség és hajlandóság. Ehhez pedig az agilitásban élen járó Scrum Masterek nagyon komoly segítséget jelenthetnek.

Cikkünkben tehát a Scrum Master létből fakadó előnyökre igyekszünk rávilágítani.

Mit is takar a Scrum kifejezés?

A scrum egy olyan keretrendszert jelöl, amivel a komplexebb problémák kezelése is lehetséges. Méghozzá úgy, hogy közben produktív és kreatív módon történik a lehető legértékesebb termékek vagy szolgáltatások leszállítása.

Az agilis szemléletmódon belüli keretrendszernek számít tehát. A lényege alapján a tudásunkra a tapasztalatainkon és a korábbi ismeretekeinken alapuló döntéseinken keresztül tudunk szert tenni. Folyamatos kísérletezés, gyors és rendszeres vissszacsatolások, valamint a sikerekből és a kudarcokból való tanulás is a részét képezi.

Fontos összetevőnek számít még a transzparencia biztosítása, illetve az állandó vizsgálódás és alkalmazkodás is annak érdekében, hogy valaki Scrum Master legyen.

Az agilitás növekvő népszerűségének az okai

Mivel a scrum az agilis szemléletmódon belüli keretrendszer, ezért mindenképp célszerű kicsit megvilágítanunk az agilitás növekvő népszerűségének az okait. Az agilitást a változás megteremtésével, valamint a változásra való reagálásnak a képességével szokás azonosítani.

Márpedig, ha egy vállalkozás a napjainkban sikeres szeretne lenni, akkor a folyamatos változások megfelelő kezelésére mindenképpen szüksége van. Ez pedig csakis úgy valósulhat meg, ha a kulcs pozícióban lévő munkatársak is megfelelően viszonyulnak a változáshoz.

Vagyis kellően agilisek. Ezzel magyarázható tehát, hogy ez a fajta tulajdonság olyannyira növekvő népszerűségnek örvend a felkészült és a trendekkel lépést tartó munkáltatók körében.

Hogyan lehet valaki Scrum Master?

A legfontosabb összetevő ezen az úton, hogy képesek legyünk szolgáló vezetőként működni, emellett pedig sokat tanulni. Ez pedig leginkább hozzáállás és beállítottság kérdése.

Egy szolgáló vezető ugyanis főként a munkatársak szükségleteire összpontosít. Folyamatosan figyelemmel kíséri a csapaton belüli fejleményeket, szükség esetén pedig megteszi azt, ami az eredményességhez kell.

Egyúttal jól reagál a változásokra is, miközben nem rest tanulni az egyes felmerülő szituációkból. Ez a fajta folyamatos jelenlét, önvizsgálat és megújulás eredményezi azt, hogy valaki Scrum Masterré tudjon válni.