Az alábbiakban a fűnyírókkal kapcsolatos karbantartási teendőket ismertetjük, amelyek segítségével megkímélhetők az alkatrészek. Kitérünk az MTD termékek legfontosabb előnyeire is, hiszen a minőségi alkatrész csere elengedhetetlen a precíz munkához. (X)

Karbantartási praktikák fűnyíró használata esetén

A kertigépek között talán leggyakrabban alkalmazott fűnyírók stabil és zökkenőmentes működése érdekében célszerű bizonyos időközönként néhány egyszerűbb, de annál fontosabb karbantartási feladatot elvégezni. Következzenek azok a praktikák, melyek segítségével megóvható az alkatrészek műszaki állapota:

  • Élesítsük meg a pengéket. A pengék a fűnyírás folyamán számos kaviccsal érintkezhetnek, amelyek csökkentik az élességet. Az életlen pengékkel az a probléma, hogy a füvet nem egyenletesen vágják le, hanem a földből tépik ki. Érdemes néhány használat után időt szánni az élesítésre.
  • Vizsgáljuk meg a légszűrő állapotát. Szakértők szerint a fűnyíró átlagos használata mellett évente 1-2 alkalommal érdemes kicserélni a légszűrőt. Az eltömített, koszos tartozék ugyanis jelentősen csökkenti a motor teljesítményét, és a többi alkatrészben is károkat okozhat.
  • A fűnyírás szüneteiben időnként tisztítsuk meg a gép alját. A fűnyírás során a növényzet felhalmozódása miatt az ürítésre szánt csatornák eldugulhatnak. A fűnyíró leállítása után érdemes drótkefével tisztítani az alvázat, és lehetőleg minél több növényzetet eltávolítani.
  • A szezon végén engedjük le a benzint. Gyakori eset, hogy az idény első fűnyírása előtt nem indul be a motor a régi benzin miatt. A fűnyírási munkálatok idényének kezdetén mindig friss benzinnel vágjunk neki a teendőknek. Az alkatrészek így garantáltan megfelelő minőségű üzemanyag segítségével fognak működni.
  • Érdemes az olajszintet is ellenőrizni 2-3 használat után. A megfelelő olajszint elengedhetetlen a stabil működéshez, ezért fontos megbizonyosodni a fűnyíró olaj elegendő mennyiségéről. A mennyiség mellett a minőséget is ajánlott megvizsgálni. Ha az olaj színe túl fekete, lehetőleg minél hamarabb le kell engedni, és új olajat vásárolni.  

MTD Thorx – minőségi alkatrészek kedvező áron

Az amerikai székhelyű MTD Products igazi óriásvállalattá fejlődött az évtizedek során. A hatékony munkavégzést biztosító kertészeti gépek és magas minőségű alkatrészek gyártásával már olyan vállalatokkal versenyeznek, mint a a Stihl, John Deere vagy Husqvarna. Az MTD eszközöket tekintve a legnépszerűbbek között természetesen a fűnyírók, láncfűrészek és sövényvágók egyaránt megtalálhatók. Azonban a trimmerek, gyepszellőztetők és lombszívó gépek is elérhetők a számos további munkagép mellett.

Ha a fűnyíró hajtókar meghibásodott és cserére szorul, kérjük tekintsd meg az MTD Thorx hajtókarokat az Agrooroszinál!