Az amerikai képviselőház demokrata elnöke D. Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnökének elmozdítására irányuló, közjogi felelősségre vonási eljárást indított. De hogyan távolítható el posztjáról az USA elnöke? Mi is pontosan az az “impeachment”?

Először 1868-ban, Andrew Johnsonnal, az USA 17. elnökével szemben indítottak impeachment-et, majd több mint egy évszázaddal később – 1998-ban – B. Clintont vádolták meg hamis esküvel és az igazságszolgáltatás félrevezetésével a „Monica Lewinsky-ügy” kapcsán. Egyik esetben sem sikerült az eljárás célját elérni, vagyis az Egyesült Államok elnökét leváltani. R. Nixon esetében el sem kezdődhetett az ún. Watergate-botrány miatti eljárás, mivel azt megelőzve, lemondott elnöki tisztségéről.

Az Egyesült Államok alkotmányának I. cikk 3. § paragrafusa rendelkezik a közjogi felelősségre vonásról, melyet az alapító atyák azért foglaltak az alkotmányba, hogy ezzel a mindenkori elnök felelősségre vonható legyen, amennyiben „hazaárulást, vesztegetést, vagy más, magasabb szintű bűncselekményt követett el”. Az eljárás – amely az alelnökkel vagy más kormányzati tisztviselővel szemben is indítható – nem egy hagyományos bírósági eljárás, hanem egy a kongresszusban lefolytatott politikai vita.

A bíróságon kívüli alkotmányos vádemelési eljárás, az impeachment – amelyről a kongresszus alsó háza, a képviselőház kvázi vádhatóságként dönt – jelenti az első lépést az elnök elmozdítására irányuló folyamatban. A képviselőház egyszerű többséggel szavazza meg, hogy elfogadje-e az Igazságügyi Bizottsága által elkészített vádiratot vagy sem. Amennyiben megtörténik a vád alá helyezés, – második lépésként – a kongresszus felsőháza, a szenátus lefolytatja a közjogi felelősségre vonási eljárást. Amennyiben az Egyesült Államok elnökét vonják felelősségre, a felsőház elnöki tisztét a Legfelsőbb Bíróság (Supreme Court) elnöke tölti be.

Marasztaló ítéletet bármely személy esetében csak a jelenlévő tagok kétharmadának egyetértésével lehet meghozni, az alkotmány megfogalmazása szerint: „az ítélet nem terjedhet túl a hivatalból való elmozdításon, valamint azon, hogy az érintett személyt eltiltják az Egyesült Államok bármely tiszteletbeli, bizalmi vagy javadalmat biztosító hivatalától: az elítélt személyt azonban mindamellett vád alá lehet helyezni, bíróság elé lehet állítani s a törvény szerint büntető ítélettel lehet sújtani”.

D. Trump elmozdításához a demokrata és a republikánus pártoknak együtt kell működniük. Az impeacment-hez, a 435 fős képviselőházban 218 szavazatra van szükség, amelyet a 235 demokrata képviselő játszi könnyedséggel „hoz”, azonban a 100 fős szenátusban – a 47 demokrata szenátor mellé 20 republikánus szavazatra is szükség van − nincs meg az elnök leváltásához szükséges kétharmados többség. Ezt a demokraták is jól tudják, így magának az eljárásnak a célja nem az elnök elmozdítása – ahogy a politikai elemzők valószínűsítik −, hanem többek között, „a politikai napirend alakítása, és a 2020-as választás tétjének tematizálása”.