A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2019. szeptember 11-én megváltoztatta a Nagykátai Járásbíróság ítéletét annak a férfinak az ügyében, akit nagyobb kárt okozó folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, mint különös visszaesőt mondtak ki bűnösnek és egy év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 3 év közügyektől való eltiltásra ítéltek.

A vádlott az ítéleti tényállás szerint 2011. szeptember 14-től 2016. május 3-ig, illetve 2016. május 12-től augusztus 22- ig rendszeresen, legalább 760 alkalommal jegy nélkül utazott a Nagykáta-Budapest közötti vasúti vonalon.

Az érvényes jegyárak alapján a vádlott ezen cselekményeivel 870.460 forint, pótdíjazása alapján 11.059.555 forint kárt okozott a MÁV Zrt.-nek.

A vádlottat a MÁV jegyvizsgálói már jól ismerték, tudták, hogy jegy nélkül közlekedik.

A vádlott minden alkalommal, mikor az ellenőrök bliccelésen kapták készségesen együttműködött, kitöltötte és aláírta az utasleadási lapot.

Az utasleadási lap aláírásával azt vállalta vádlott, hogy a jegy árát és a pótdíjat utóbb rendezi, azonban ezeket egyetlen alkalommal sem fizette meg, sem a vonaton, sem később.

Azonban, ha valaki közreműködik az utasleadási lap kiállításában, akkor az a vonatról nem szállítható le, utazása jogszerű, hiszen együttműködő magatartásával arra nyer jogosultságot, hogy eljusson a szándéka szerinti célállomásra.

Az első fokú tárgyalás során a vádlott a bíróság előtt elismerte bűnösségét.

A vádlottat korábban már jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint közokirat hamisítás bűntette miatt elítélték, mely büntetések végrehajtását felfüggesztették. A vádlott jelen cselekményét a büntetések felfüggesztésének hatálya alatt követte el.

A Budapest Környéki Törvényszék, mint másodfokú bíróság a kialakult bírói gyakorlattal összhangban azt a döntést hozta, hogy a vádlott cselekménye csalás bűntetteként nem értékelhető.

A menetjegy megváltásának elmaradása jelen esetben a MÁV Személyszállítási Üzletszabályzatában írt feltételek megszegése, ami polgári jogi szerződésszegés és nem értékelhető büntetőjogi kategóriaként.

Mindezekre tekintettel a másodfokú bíróság a vádlottat a folytatólagosan elkövetett csalás bűntettének vádja alól felmentette és mellőzte a szabadságvesztés kiszabásáról és végrehajtásáról, valamint a közügyektől való eltiltásról szóló rendelkezéseket.

Az ítélet jogerős.