Évekig tartó pereskedés után az osztrák Puls 4 tévécsatorna ügyében az osztrák legfelsőbb bíróság annak megállapítását kérte az Európai Bíróságtól, hogy terhelheti-e felelősség a YouTube videómegosztó portált a szerzői jogot sértő videókért. A Taylor Wessing Budapest szerzői jogi szakértői szerint az EU új szerzői jogi irányelve tehet pontot a hasonló viták végére.

Egy osztrák tv-csatorna azután perelte be az online tartalomszolgáltatót, miután oda engedély nélkül feltöltötték a műsorait. A Puls 4 panasza szerint a YouTube felelőssé tehető a feltöltött tartalomért, mert nemcsak tárhelyet biztosít a feltöltéseknek, hanem különböző szolgáltatásokat is kínál a felhasználóknak (pl. szűrt keresés), így könnyebbé teszi a látogatók számára a videók megtalálását. Azáltal, hogy reklámokat társít a videókhoz, monetizálja is a feltöltéseket.

Az ügy kimenetele az EU elektronikus kereskedelemről szóló irányelvének értelmezésén múlik. A direktíva 14. cikke korlátozza a tartalomszolgáltatók felelősségét, amennyiben azoknak nincs befolyása a harmadik felek által létrehozott tartalomra. Az EB ítélkezési gyakorlata alapján ugyanakkor a tartalomszolgáltató elveszíti felelőssége korlátozására vonatkozó jogait, amennyiben aktív szerepet vállal a tartalombiztosításban. Az Európai Bíróságnak tehát azt kell eldöntenie, hogy a YouTube által nyújtott szolgáltatások, például a videók összekapcsolása hirdetésekkel, aktív szerepvállalásnak számít-e és ezáltal felelősséggel tartozik-e a feltöltött tartalomért.

A Taylor Wessing Budapest szerzői jogi szakértői szerint a hasonló jogviták végére végső soron az EU új digitális szerzői jogi irányelve tesz pontot, melyet a tagállamoknak a következő két évben kell nemzeti jogukba átültetniük. Az új irányelv alapvetően újraszabályozza a tartalomszolgáltatók felelősségét azzal, hogy kimondja: tartalomszolgáltatónak (és nem csupán tárhelyszolgáltatónak) minősül az az online szolgáltató, amelynek (egyik) fő célja a felhasználói által feltöltött, szerzői jogi védelem alatt álló tartalmak tárolása és azokhoz hozzáférés biztosítása a nyilvánosság számára, úgy, hogy e műveket nyereségszerzési céllal összerendezi és promotálja. Az új irányelv alapján a YouTube már mindenképpen a tartalomszolgáltató kategóriájába fog esni, hiszen a feltöltött videókat különböző szempontok alapján rendszerezi és haszonszerzési céllal hirdeti is.

Az új szerzői jogi irányelv 17. cikke szerint az online tartalommegosztó szolgáltatók felelősséggel tartoznak a szerzői jogi védelem alatt álló művek és más védelem alatt álló teljesítmények engedély nélküli nyilvánossághoz közvetítéséért, kivéve, ha a szolgáltatók bizonyítják, hogy minden tőlük telhetőt megtettek az engedély megszerzése, a védett művek feltöltésének megakadályozása és – azok feltöltése esetén – a védelem alatt álló teljesítmények haladéktalan eltávolítása érdekében.

„A YouTube-ra tartalmat feltöltő felhasználóknak érdemes figyelniük az esetleges szerzői jogsértésekre, hiszen amennyiben az Európai Bíróság úgy dönt, hogy a YouTube már a jelenlegi szabályok szerint is felelős azokért, elképzelhető, hogy a videómegosztó is komolyabban szankcionálja majd a felhasználóit” – mondta el Novák Zoltán, a Taylor Wessing ügyvédi iroda partnere.