Miért probléma, ha penész található a lakásban? Ismerje meg a penésszel járó kellemetlenségeket, és biztosítsa az egészséges, optimális páratartalmú levegőt otthonában! (X)

Miért jön létre a penész a lakás fűtetlen helyiségeiben?

A levegőben mindig található bizonyos mennyiségű víz, nedvesség és pára. A meleg levegő ismérve, hogy jelentősen több nedvességtartalmat fogad magába, mint a hideg levegő. Ennek következménye, hogy a fűtetlen helyiségben található levegő az ott létrejött párát egyáltalán nem vagy csak alacsony hatékonysággal képes elnyelni.

Miért keletkezik nedvesség, és hogyan vezet ez a penész kialakulásához?

Az olyan általános emberi tevékenységek, mint a meleg vízzel történő fürdés és zuhanyzás, illetve a mosás és főzés egyaránt párás levegőt eredményeznek. Érdekesség, hogy maga a légzés is folyamatosan párát termel. A helyiségben lévő hideg levegő nem alkalmas arra, hogy magába foglalja a párát. Az így felgyülemlett extra nedvesség rövid időn belül láthatóvá válik a falakon, esztétikailag kellemetlen foltok alakjában.

A penész elszaporodásának a hideg levegő és a nedvesség jelenléte tökéletes környezetet teremt. A fűtetlen helyiségekben emiatt minden tényező a penészgomba gondtalan elterjedését segíti elő.

Miért egészségtelen a penész jelenléte a lakásban?

A penész számos allergiás és egyéb jellegű, kellemetlen tüneteket idéz elő. A penészes lakásokban élők leggyakoribb panaszai között szerepel a folyamatos orrfolyás, a szemviszketés, illetve a bőrirritáció is.

A bőrirritációk mellett a penész a bőr erőteljes berepedezését is okozhatja, és felső légúti problémákat idézhet elő. A nehezebb légzés károsítja a tüdőt, és jelentősen csökkenti az éjszakai alvás minőségét. A nyugtalan, kiegyensúlyozatlan éjszakai alvás az egész nap folyamán fáradtságérzetet és rossz közérzetet eredményezhet.

Érdemes tehát minél hamarabb gondoskodni a levegő megfelelő minőségéről, hiszen a mindennapokban is jelentős változás érhető el az optimális páratartalom biztosításával.    

Hogyan biztosítható a penészmentes, egészséges levegő?

A legoptimálisabb módszer az állandó fűtés lenne, azonban ugyanilyen hatékony megoldás a Páramentesítő.hu párátlanító készülékeinek használata is. A párátlanítók kiszárítják a levegőt, amelynek köszönhetően jelentősen több idő szükséges ahhoz, hogy a falak ismét nedvessé váljanak. Így elegendő csupán bizonyos időközönként felmelegíteni az adott helyiséget a penész kialakulásának megakadályozására. Ha a penész nem kap nedvességet, akkor nincs miből táplálkoznia, és rövid időn belül elpusztul.

A modern párátlanító készülékek kifejezetten költséghatékonyak és egyszerűen üzemeltethetők. A párátlanító bekapcsolását rövid idő alatt elvégezheti az automata funkcióknak köszönhetően. Az automatizált működés során a készülék önmagától biztosítja az optimális páratartalmat.