Az életben számos olyan helyzet adódhat, ami miatt úgy dönt, hogy régi ajtaját szeretné lecserélni. Lehet ez amiatt, mert az előző ajtó tönkrement, vagy csak egyszerűen felújítja a lakását, és a régi ajtó stílusában már nem passzol a házhoz. Okot ad a cserére az is, ha betörtek önhöz, és érthető módon már nem érzi magát biztonságban. (X)

Tulajdonképpen nincs is jelentősége annak, hogy mi az oka az ajtó cseréjének, ez egy komoly döntés, és nem mindegy, hogy milyen ajtót választ. A bejárati ajtónak ugyanis kettős védelmi funkciója van. Egyrészt hő- és hangszigetelőként véd az időjárás viszontagságaival szemben, valamint a nem kívánatos zajok és szagok ellen is. Másrészt pedig megóvja önt és szeretteit, legféltettebb értékeit a betörőktől. Ezért, mielőtt letenné a voksát egyik vagy másik ajtó mellett, érdemes alaposan körbejárni a kérdést. 

Bent vagy kint lesz az ajtó? 

Először is azt kell tisztázni, hogy az ajtót hol fogja használni. Amennyiben magánháza van, nagy valószínűséggel kültérre fog kerülni. Ilyenkor azt is tudni kell, hogy lesz-e tető az ajtó felett, vagy teljesen a szabadban lesz. Azonban, ha társasházi lakásban él, akkor a lépcsőházi körülményekhez kell alkalmazkodnia az ajtónak. 

Előbbi esetében jó hőszigetelőnek kell lennie, valamint ellen kell állnia az időjárás változékonyságának, valamint annak, hogy például télen kívülről hideg, míg belülről a fűtés miatt meleg levegő éri. A beltéri ajtónak viszont nagyon jó hangszigetelőnek kell lennie, valamint meg kell felelnie annak az elvárásnak, hogy a zavaró zajokon kívül a kellemetlen szagokat is kizárja. A biztonság pedig mindkét esetben elsődleges. 

Klasszikus vagy modern stílus? 

Ha már tudjuk, hogy beltéren vagy kültéren kell helytállnia az ajtónak, foglalkozni kell a megjelenésével. Az ajtó alapvetően befolyásolja a ház vagy lakás megjelenését, ezért stílusában harmonizálnia kell vele. Ez határozza meg, hogy modern vagy klasszikus, hogy milyen színű, méretű és formájú lesz a bejárati ajtó. A modern ajtók letisztult formával és minimál designnal készülnek, míg a klasszikus stílust a hagyományos, időtálló és elegáns megjelenés jellemzi.

A HiSec-nél elérhető biztonsági ajtókat egyedi igényeinkhez is tudjuk igazítani, érdemes körülnézni a honlapon! 

Fő a biztonság

Egy ajtóval szemben az esztétikum előtt is fontosabb elvárás az, hogy biztonságot nyújtson. Egy biztonságos ajtó minden eleme kifogástalanul működik. Anyaga lehet fa, fém, műanyag és üveg is, a lényeg, hogy masszív legyen az ajtószárny, amit a biztonság kedvéért még plusz acéllemez is boríthat. 

A zár lehet egy- vagy kétkulcsos, azonban az elengedhetetlen, hogy fúrásvédelemmel ellátott cilinder betéttel rendelkezzen és több ponton záródjon. 

Az ajtótok és a zsanérok jelentősége ugyancsak megkérdőjelezhetetlen. A tok fából vagy fémből készüljön és hézagmentesen kapcsolódjon a falhoz. Az ajtópánt legyen kiemelést gátló és süllyesztett, hogy ne lehessen leemelni róla az ajtót.