Gyerekkori barátait, ismerősit és munkatársait is átverte a Budai Központi Kerületi Bíróság egykori elnökhelyettese, aki a gyanú szerint több száz millió forintot kért kölcsön különboző ígéretekkel. A 62 éves dr. B. Veronikát különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte a jelenleg ügyvédként praktizáló volt bírónő előzetes letartóztatását.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egykori elnökhelyettese 2008 októberétől különböző pénzintézetektől vett fel kölcsönöket és hiteleket, melyeket 2015-től már nem tudott visszafizetni, ezért barátaitól, ismerőseitől kért újabb kölcsönöket különböző ígéretekkel. „8 rendbeli üzletszerűen elkövetett nagyobb kárt okozó csalás bűntette, 7 rendbeli üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette, 4 rendbeli folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntette, valamint 1 rendbeli különösen nagy kárt okozó csalás bűntette” – a Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint ezzel gyanúsítják az asszonyt, aki a közelmúltban való nyugdíjazásáig elnökhelyettes bíróként, azt követően pedig ügyvédként dolgozott.

Az ügyészség szerint “a gyanúsított jogi végzettségére, korábbi bírói beosztására és jelenlegi ügyvédi tevékenységére tekintettel megállapítható, hogy tisztában volt cselekménye súlyával, annak jogi minősítésével, tartott a büntetőjogi felelősségre vonástól.” Amikor a bírónő tudomást szerzett az ellene folyó büntetőeljárásról a kölcsönt nyújtó személyeket hamis tanúzásra próbálta rábírni. A gyanúsítottnak nincs tényleges tartózkodási helye, a bűncselekményekből származó vagyona pedig a nyomozás során nem került elő. Fennáll a szökés elrejtőzés, továbbá a bizonyítékok eltűntetésének és a tanúk befolyásolásának veszélye és még attól is lehet tartani, hogy szabadlábon újabb csalásokat követ el. Mindezekre tekintettel az ügyészség szükségesnek ítélte az asszony letartóztatását.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmények büntetési tétele a bűnhalmazatra tekintettel 2-12 évig terjedő szabadságvesztés.

A Fővárosi Törvényszék jelen ügyben elfogultságot jelentett be, arra hivatkozva, hogy a gyanúsított korábban bírói szolgálatot látott el bíróságukon, így a Budakörnyéki Járásbíróságot jelölte ki az eljárás lefolytatására.

A bíróság a gyanúsítottat meghallgatta, az indítványokat megvizsgálta és az ügyészi kezdeményezéssel egyetértve elrendelte a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban egy hónap időtartamra.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be, így az nem végleges, de végrehajtható.