Egyre inkább azt mondhatjuk, hogy császármetszéssel szülni trenddé vált, a statisztikák szerint Magyarországon a szülések 40 százalékát teszi ki ez a módszer. Ebben a döntésben számos ok közrejátszhat mind az anya, mind az orvosok részéről. Bár törvény szerint elvileg nem lehetne császármetszést választani nem indokolt esetben, azonban az anyák egy része mégis a műtét mellett dönt, noha semmi sem gátolná a természetes úton történő szülést. A szülés utáni felépülési idő természetes szülés esetén rövidebb, mint császármetszés után, de a lábadozást különféle gyógyászati segédeszközökkel kevésbé fájdalmassá lehet tenni. (X)

Mit lehet tenni a császármetszés utáni gyorsabb gyógyulás érdekében?

A legjobb tanács, amit császármetszéssel szült kismamának lehet adni, hogy ne hagyja el magát, kezdjen el mozogni minél hamarabb. Különösen az olyan gyakorlatok nagyon hasznosak, melyek a műtéti területen serkentik a vérkeringést.

Ahhoz, hogy mozgás ne okozzon jelentős fájdalmat, fájdalomcsillapító készítményekre lehet szükség. Azonban érdemes kikérni az orvos tanácsát, hiszen a gyógyszerek az anyatejen keresztül a babához jutnak, ezért fontos, hogy csak olyan orvosságot szedjen a kismama, melyek ajánlottak szoptató anyák számára is.

Sokat segíthet a helyzeten, ha a megváltozott körülményeink miatt az otthonunkat is kissé átrendezzük a lábadozás időszakára. Ajánlott a mindennapi használatban szükséges eszközt, mint például a babaápoló szereket legfeljebb karnyújtásnyi magasságban elhelyezni, hogy ne kelljen nyújtózkodni érte.

Bár a mozgás valóban nagyon fontos, nem szabad erőltetni semmit, a felépülés ideje mindenkinél más. Ne az legyen előttünk a követendő példa, ha valakit láttunk a műtét után pár nappal “szaladni”, hagyjuk a testünknek, hogy saját ütemében regenerálódjon. Ennek érdekében pihenjünk annyit, amennyit csak lehetséges, és ha úgy érezzük, hogy nem bírunk el egyedül a feladatainkkal, merjünk segítséget kérni. A császármetszés utáni felépülésben segítségünkre lehetnek olyan segédeszközök is, mint a haskötők.

Miben segít a haskötő?

A terhesség alatt a baba folyamatos növekedése miatt a hasfal megnyúlik, és a szülés után nem húzódik vissza azonnal. Általában néhány hónapot vesz igénybe ez a folyamat, azonban hallani olyanokról is, akiknek a pocak egy év után még mindig megvan. A haskötő segítségünkre lehet ebben a gyógyulási folyamatban, mivel leszorítja a hasat és a sebet, valamint megtartja a hasfal izomzatát, ezáltal a szervezetünk képes a gyorsabb regenerálódásra. Azonban mielőtt bárki haskötő hordására adná a fejét, mindenképp kérje ki az orvosa tanácsát, hiszen nem minden esetben érdemes viselni.

Ha Ön megbeszélte az orvosával, és javasolja a haskötő használatát, keresse fel az Értéksziget Webáruházat, ahol beszerezheti a megfelelő haskötőt.