Egészen új szakmai szerepben találta magát, ám sikerült fölvennie a Eurojust munkatempóját Balogh Mártának. A Tatabányai Törvényszék büntető bírája az EJTN long term csereprogramja keretében, szeptemberben utazott Hágába, négy hónapot tölt el az uniós szervezetnél. Az eddig szerzett szakmai tapasztalatairól mesélt.

Szeptemberben állt munkába a Eurojustnál. Hogy érzi magát, mik az első benyomásai az intézményről?

Minden itt töltött napot nagyon élvezek. Teljesen más munkát és feladatokat látok el, mint otthon. Itt a büntetőeljárásnak egy új oldalát, főként a kezdeti részét látom, vagyis elsősorban a nyomozást és az ügyészi szakot, a bírósági résszel kevesebbet foglalkozom. Emiatt egy egészen új szemléletet kellett elsajátítanom, másképp kelle egy-egy ügyhöz hozzáállom, nem én irányítok, illetve a döntést sem én hozom. Eleinte kifejezetten nehéz volt a bírói énemet háttérbe szorítani, ugyanakkor most már azt mondhatom, hogy élvezem ezt a helyzetet, amit érdekesnek, sőt időnként humorosnak találok.

Forrás: OBH

Más nehézségek adódtak?

Eleinte minden nagyon szokatlan volt, de ez talán természetes is, ha az ember új környezetbe kerül. Ugyanakkor a kollégák nagyon kedvesek és segítőkészek mindenben, nagyon gyorsan megtaláltam velük a közös hangot. Ha a gyakorlatot nézzük, akkor a közvetlen munkatársaim között főként ügyészségi szakemberekkel működöm együtt, így az olyan ügyek, amelyeknek valamilyen bírósági vonatkozása van, hozzám kerülnek. Ez nem csak a belső munkamegosztást könnyíti meg, hanem a kapcsolatfelvételt is, ugyanis én bíróként sokkal közvetlenebb formában tudok a bírótársakhoz fordulni. Ráadásul részükről is nagyobb a bizalom, ezért azt gondolom, hogy van jelentősége annak, hogy a Eurojuston is legyen képviselője a bíróságoknak.

Mit tart a hágai munkája legizgalmasabb részének és egyben olyan szegmensének, amellyel Magyarországon, bíróként nem találkozhat?

A legérdekesebbek a koordinációs értekezletek. Ezeket akkor hívják össze, amikor több országban, párhuzamosan folyik egy eljárás, és olyan szakaszba kerül, hogy a résztvevők személyes találkozójára van szükség. Ilyenkor megjelennek a Eurojust, a tagállamok-, és időnként a Europol képviselői. Főként az ügyészségről és a nyomozó hatóságtól érkeznek szakemberek, illetve, ha bírósági szakban van az eset, akkor a bíróságról is. Az értekezleten megtudhatjuk, kinél milyen szakaszban van az ügy és az is kiderül, hogyan sikerült beszerezni a bizonyítékokat és milyen út vezetett a vádemelésig. Mivel a Eurojustnál csak nagy horderejű ügyekkel foglalkoznak, így ezek az értekezletek nagyon izgalmasak.

Forrás: OBH

Melyik volt a legérdekesebb ügy, amivel találkozott?

Zajlik most egy olyan pénzmosásos ügy, amelyben egy ismert orosz oligarcha is érintett. Magyar vonatkozása is van az esetnek, de még legalább hat másik tagállamban és a világ számos pontján futnak a szálai. Ebben az ügyben kifejezetten izgalmas az Europollal való együttműködés, ahol a számunkra teljesen érthetetlen adatokból szűrnek ki olyan információkat, amiket bizonyítékként lehet fölhasználni. Néha igazi varázslatnak érzem a munkájukat. Mindez úgy történik, hogy mi megadunk egy nevet vagy egy kulcsszót az Europolnak, ahol a találatként kapott gigantikus méretű információkból pedig ki tudják szűrni azokat, amelyek hasznosak. Kiderül, hogy az érintettek mikor kivel beszéltek, egyeztetettek, mikor történt üzenetváltás a felek között és miről kommunikáltak. Emellett pedig még az arcfelismeréssel is nagyon gyorsan lehet információkhoz jutni. 

Forrás: OBH

Folyamatosan készít útibeszámolókat. Ezekben milyen tapasztalatokról számolt be? Mit érzett a legfontosabbnak kiemelni?

Igyekszem a mindennapi munkámat bemutatni. Szeretném a Eurojust ismertségét növelni a büntetős kollégák körében, mert nagyon sok lehetőséget látok a szorosabb együttműködésben. Továbbá igyekszem azt is megmutatni, hogy itt hogyan boldogulok. Bátorságot akarok adni azoknak, akik esetleg családdal vágnak bele egy ilyen pályázatba. Én két kislánnyal – a két kisebbik gyermekemmel – jöttem ki, remekül telnek a napjaink, ezért a családra senki ne tekintsen visszatartó tényezőként.