Hatályon kívül helyezte a Ceglédi Járásbíróság 1998-ban kelt határozatát, melyben halottnak nyilvánított egy, az Egyesült Államokba disszidált férfit. A férfi súlyos betegsége miatt szeretne még egyszer életében hazalátogatni, de eddig – a holtnak nyilvánító határozat miatt – nem kaphatott útlevelet.

Az idős, beteg férfi ügyében Miamiból (USA) fordult a Pest Megyei Főügyészséghez október elején. A férfi hazánk Miamiban lévő alkonzulátusán terjesztett elő útlevélkérelmet, de azzal kellett szembesülnie, hogy nem kaphat útlevelet, mert Magyarországon holtnak van nyilvánítva.

A Pest Megyei Főügyészség a Ceglédi Járásbíróságnál kezdeményezte a bíróság által 1998-ban meghozott azon végzés hatálytalanságának a megállapítását, amelyben a bíróság holtnak nyilvánította az eltűntnek hitt személyt. Az ügyészség a kérelmében előadta, hogy a végzéssel érintett személy nem halt meg, hanem az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le.

A bíróság az ügyészség kérelmét soron kívül – nyolc napon belül – elbírálta. A döntés szerint a holtnak nyilvánító végzés hatálytalan, mivel az eltűnt személy valójában 1987 óta az Amerikai Egyesült Államokban él, így fennállt annak a törvényi lehetősége, hogy a korábban egyébként jogszerűen meghozott végzés hatálytalanságát a bíróság megállapítsa.

A bíróság végzése jogerős, így a korábbi holtnak nyilvánítás a bíróság gyors eljárásának is köszönhetően nem képezi akadályát annak, hogy a férfi még egyszer, utoljára hazatérhessen.