Amikor a biztonságos internethasználatról beszélünk, akkor a témakörrel kapcsolatban feltétlenül érdemes említést tennünk az SSL tanúsítványokról. Annál is inkább, mivel meglehetősen sok félreértés kering velük kapcsolatban a köztudatban. (X)

Rövid bejegyzésünkben ezért is foglalkozunk az SSL tanúsítványok funkciójával, fontosságával, illetve a használatukkal. A cikk elolvasása remélhetőleg segítséget jelent majd a saját weboldalunk működésének optimalizálása kapcsán.

Egész pontosan milyen célt szolgálnak az SSL tanúsítványok?

Az SSL tanúsítvány alapvető funkciója titkosítani a szerver, valamint a weboldal látogatói között létrejövő kommunikációt. A fő cél az adatok kiszivárgásával szembeni stabil és megbízható védelem biztosítása.

Az SSL tanúsítvány alkalmazásával az adatok még közvetlenül azelőtt átesnek egy titkosításon, mielőtt a weben keresztül átvitelre kerülnének. Csakis a célszerver tudja tehát lefordítani a már titkosított információt, ezáltal kiküszöbölhető az adatok illetéktelen kezekbe való kerülése.

Ennek a fajta szigorított eljárásnak komoly jelentősége van a mindennapos internethasználattal kapcsolatban.

Miért számít kimondottan fontosnak az SSL tanúsítványok alkalmazása?

Online webáruházak, a mindennapos ügyintézést segítő oldalak, illetve a különféle tagsággal járó honlapok tucatjai kezelik napi szinten felhasználók tízezreinek az adatait. Ezen információk között sok esetben olyan bizalmas dolgok is megtalálhatók, mint a bankkártya adatok vagy éppenséggel a telefonszámok.

Nagyon fontos gondoskodni arról, hogy ezek semmi esetre se kerüljenek az arra nem jogosultak kezébe. Ennek megfelelően az internetes böngészők döntő többsége egyszerűen nem biztonságos jelölést ad az SSL nélküli oldalaknak.

Mivel a Google részéről is egyértelmű cél a felhasználók védelme, ennek megfelelően 2017-től csakis az SSL tanúsítvánnyal rendelkező weblapokat tekinti biztonságosnak. Az általa felállított követelményeknek megfelelni nem tudó oldalakat egyszerűen hátrébb sorolja, emellett pedig külön meg is jelöli.

Nem kérdés tehát, hogy weboldalt üzemeltetve mindenképpen szükségünk van az SSL tanúsítványra. Már csak az a kérdés, hogyan juthatunk hozzá.

Milyen módon tehetünk szert SSL tanúsítványra?

Talán a legegyszerűbb megoldás olyan szolgáltatónál megrendelni a webtárhelyet, amely az általa kínált csomag részeként a tanúsítványt is rendelkezésünkre bocsátja.

A Rackhost ilyen tárhely szolgáltatónak számít. Amikor tehát igényeljük az általunk leginkább szimpatikusnak talált csomagot, akkor egy egészen egyszerű telepítést kell csak elvégeznünk, és a weboldalunk el lesz látva a biztonság szempontjából elengedhetetlen SSL tanúsítvánnyal.