2018. év eleje óta van lehetőség bírósági közvetítői eljárásokra a közigazgatási perekhez kapcsolódóan. Alig egy év elteltével, 2019 első negyedévében már tizenegy egyezség született a bíróságokon.

Az ügyfélelégedettség nemcsak a bíróságok számára fontos, hanem a közigazgatás, mint a „jó állam” szervei is megfogalmazzák, mint feléjük érkező elvárást, aminek szeretnének is megfelelni. 

Az elégedettség elérésére kiváló eszköz az az új kommunikációs tér is, amely a bírósági közvetítői eljárásban nyílt meg, új dimenziójú együttműködést eredményezve. A jogszabály 2018 elejétől tette lehetővé a közigazgatási perekhez kapcsolódó bírósági közvetítést. Az újonnan bevezetett jogintézmény, az egyezség új megoldásokat és szemléletet hozott a közigazgatási perekbe. 

Noha a polgári perekben ismert és alkalmazott, közigazgatási ügyszakban korábban szóba sem jött perbeli egyezség. Ehhez képest azonban 2019 első három hónapjában már tizenegy megállapodást kötöttek a bíróságokon. Jelenleg két olyan ügy is folyamatban van, ahol maga a közigazgatási szerv kezdeményezte a bírósági közvetítői eljárást.

A közvetítői eljárás menete és módszertana a polgári és a közigazgatási ügyszakban lényegesen különbözik. Míg a polgári alapügyben eljáró közvetítőnek nem szükséges ismernie az ügyre vonatkozó anyagi jogot, addig a közigazgatási ügyszakban a közvetítőnek alaposan ismernie szükséges a vonatkozó jogi szabályozást. A közigazgatási ügyszakban dolgozó bírósági közvetítő így el tud járni polgári alapügyben zajló bírósági közvetítői eljárásban is.

Országos szinten harminc közigazgatási ügyszakos bíró és titkár végezte el a 60 órás akkreditált képzést az ország szinte minden részéből, jövőre pedig újabb 15 fő részesülhet elméleti és gyakorlati képzésben. Közben a tapasztalatok is gyarapodnak, így a képzéseken ezeket is megismerhetik az érintett közvetítők.

A bírósági közvetítők szerint az eljárás során mindkét fél nyertese az ügynek, a mediáció idő- és költséghatékony, és elősegíti az elégedett ügyfél későbbi jogkövető magatartását is. Közigazgatási ügyszakban leginkább a közigazgatási szerződéses jogviszonnyal, a közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos jogviták, vagy a mérlegelési és méltányossági szempontok alapján létrejött közigazgatási tevékenységek lehetnek a bírósági közvetítés legfőbb területei.