Egy eurós jelképes kártérítést követel Marc Veyrat farancia séf a Michelin étteremkalauzt kiadó cégtől, mert depressziós lett étterme leminősítése miatt. A Michelin-kalauz joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől.

Bíróság elé citálta a Michelin francia éttermi kalauzt Marc Veyrat híres francia séf, mert legutóbb csak két csillagot kapott a korábbi három helyett La Maison des Bois nevű étterme. A Francia-Alpokban található Manigod településen működő étterem mesterszakácsa ügyvédje útján követeli, hogy bizonyítékokkal igazolja a kalauz szemléit, gasztronómiai kompetenciáját, értékelési módszereit, amelyek alapján a méltatlan döntésre jutottak.

Forrás: fr.news.yahoo.com

Marc Veyrat kérte, hogy a kalauz vonja vissza minősítését, ám a kiadó ezt megtagadta. A séf ezt követően fordult bírósághoz. A 69 éves Veyrat állítása szerint depresszióba esett étterme visszaminősítése után. Az elszenvedett sérelemért egy eurós jelképes kártérítést követel.

A leminősítés óta ugyanakkor 10 százalékkal nőtt az étterem forgalma a Michelin-kalauz ügyvédje, Richard Malka szerint, aki reklámfogásnak tartja a séf kezdeményezését.

Veyrat ügyvédje szerint márciusban védence értekezletet tartott az étteremkalauz igazgatójának, Gwendal Poullennec-nek a jelenlétében. Ezen a séf szemére vetették, hogy fésűskagyló helyett a Genfi-tóból származó menyhalmájat tálaltak fel, és brit cheddar sajtot tett az egyik ételbe, holott folyton azt hangsúlyozza, hogy csak a szülőföldjén készített sajtokat használja. A felperes ezt határozottan tagadja.

Az ügyben december 31-én hirdetnek ítéletet.

A Michelin-kalauz az ellene megindított eljárásra válaszként, joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől.

Az étterem egyébként egy falura van a magyarok számára is népszerű sítereptől. Az egy fős menü ára 400 euró (133 ezer forint), mely összeg az italokat nem tartalmazza. A menöár fele asztalfoglalásnál előre fizetendő.

Az Aravis hegységben, Annecytől 20 km-re lévő La Clusaz az egyik legrégebbi sí központ, amely a század elején nyílt meg mind a nyári, mind a téli sportok kedvelői számára. La Clusaz tradicionális francia település, chalet-kel és modern apartmanházakkal, szerencsére azonban a település növekedése nem rontotta el a város hamisítatlan szavojai hangulatát.