A retorika és a szövegtan sosem volt egyszerű tudomány. Szóban vagy írásban úgy előadni a mondandónkat, hogy az kellően változatos, sokszínű legyen, bizony néha rendkívül nehéz feladat. Még ha nem is készülsz kimondottan szónoknak vagy írónak, valószínűleg akkor is találkoztál már jó pár olyan helyzettel, amikor választékosan kellett (volna) kifejezned magad. (X)

Ez lehetett akár az iskolában egy kötelezően beadandó fogalmazás, egy szóbeli vizsga vagy egy hétköznapi szituáció az élet bármely területén. Bizonyára te is érezted már úgy, hogy néha nagyon nehezen jönnek a szavak. Hiába tudod gondolatban, hogy mit akarsz mondani, ha nem jutnak eszedbe hozzá a megfelelő kifejezések.

A folyamatos fejlődés elengedhetetlen

Ha tanulsz idegen nyelvet, akkor biztosan bevett gyakorlat számodra, hogy a szavakat a jelentésükkel együtt memorizálod. Így egy idő után automatikusan rögzülnek az agyadban, és bármikor előszedheted őket. Miért lenne másképp ez az anyanyelvünk esetében? A magyar nyelvben is sokszor jól jön, ha egy adott dolog nevéhez többféle rokon értelmű szót is társítasz, amelyek mind ugyanazt jelentik – ezeket nevezzük szinonimáknak.

Persze nyelvünk megszámlálhatatlanul sok szóból áll, így nem is várható el, hogy bárki fejben tartsa az összeset. Viszont sokszor jól jöhet, ha az egyhangú ismétlések helyett választékosabban fejezzük ki magunkat. Ilyenkor mindig nagy segítség lehet egy olyan gyorsan használható, online kereső, mint például a szinonimaszotar.com. Ha sokszor használod, akkor a gyakran keresett szavak ugyanúgy bevésődnek a memóriádba, mint egy idegen nyelv esetében. Így a saját “kifejezéstárad” is folyamatosan gyarapodik majd.

Bővítsd szókincsedet bárhol, bármikor

Ma már nem szükséges ódon könyvtárak falai közt görnyedve, hatalmas és súlyos szótárakból egyesével kikeresgélni a neked szükséges kifejezéseket, hiszen az internet kora ezt is nagyban leegyszerűsítette. Ráadásul a fent említett online szótárban az ABC rend mellett akár töredékszavakra is rákereshetsz, így még több lehetőséged lesz változatosan fogalmazni. Egy pillanat alatt láthatod, hogy az adott szó hány szinonimában szerepel.

Ha pedig akad olyan kifejezés, amit még az adatbázis nem tartalmaz, ám szerinted hasznos lenne, ha bekerülne, akkor megírhatod az üzemeltetőknek, így segítve hozzá másokat is a választékos szóhasználathoz.

Tanulás játékos formában

A magyart nem véletlenül tartják a világ egyik legnehezebben megtanulható nyelvének, melyben jelentős szerepet játszik a rengeteg rokon értelmű kifejezés is. Ezeket még, mi anyanyelvi beszélők sem tudjuk mind megjegyezni.

Ennek ellenére szókincsed fejlesztéséért sokat tehetsz, akár különféle szójátékokkal is, így téve kicsit vidámabbá a tanulást. Hisz a nyelvünk olyan gyönyörűvé varázsolható a választékos beszéddel, kár lenne nem kihasználni ezt a szépséget!