Nagynyomású szivattyú sok gépben előfordulhat, de elsősorban talán a gépjárművekből ismerhetjük ezeket. Autók esetében a legismertebbek a diesel vagy a hidraulikus szivattyúk. A nagynyomású szivattyú pedig a diesel motorokban található. Ahol a motor egy tengelykapcsoló, lánchajtás, fogasszíj vagy fogaskerék segítségével hajtja meg azt. A fordulatszáma egyenes arányban áll a motor fordulatszámával. (X)

Ez így összességében nagyon jól hangzik. De sajnos, mint minden berendezés, ez is elromolhat. Ahány márka, gyakran annyi különböző típus is. Hasonló megoldások, de mégsem teljesen egyformák. Mindegyik nagynyomású szivattyú ellenőrzése és felújítása egyaránt gyári próbapados folyamat.

A berendezések szerepe

A nagynyomású szivattyú szerepe létfontosságú a gépjármű számára. A nagynyomású szivattyú feladata, hogy a szükséges nyomáson biztosítsa a megfelelő mennyiségű diesel üzemanyagot a motor számára. A szivattyú a nyomást a common rail rendszer számára a befecskendezéstől függetlenül biztosítja. A rendszer képes a befecskendezéshez szükséges közel 100 bar nyomást is előállítani.

Javításuk

A javítást megelőző szakasz a bevizsgálás. Ennek során gyári próbapados vizsgálat segítségével diagnosztizálják az alkatrészeket. A diagnosztika pontos képet ad arról, hogy milyen hibák vannak és azok mennyire súlyosak. A jó diagnosztika az alapja a sikeres nagynyomású szivattyú felújításnak.

Ezután a tényleges javítási szakasz következik. A jó hír az, hogy a nagynyomású szivattyúk is felújíthatóak. Jellemzően mechanikai problémák esetén, mint például az előszivattyú hibája, nyomásszabályozó szelep meghibásodása vagy akár belső elmaródások is.

Azokban az esetekben, ha nincs lehetőség a felújításra, akkor gyári új garanciális alkatrészek segítségével lehet a hibákat orvosolni. Cseredarab használata is szóba jöhet. Ez abban a helyzetben ideális, ha az Ön gépjárművéhez szükséges alkatrészből hiány van, vagy túl hosszú lenne a várakozási idő.

A javítás helye 

Bármilyen műszaki berendezésről is legyen szó, a javítást végző szerviz kiválasztása fontos és meghatározó feladat. Pláne gépjárművek esetében, hiszen azoknak jól és biztonságosan kell üzemelniük. Másrészt egy elég bonyolult és összetett rendszerről van szó, melybe szakszerűtlen kezek jobb, ha nem is nyúlnak. Önnek profira van szüksége.

A Tamorin Kft.-nél a profizmus alap, amelyhez európai színvonal és kényelmi szolgáltatások is járnak. A vállalkozás Magyarország teljes területét lefedi, ezzel a Siemens, VDO, Continental és Bosch, valamint a Delphi nagynyomású szivattyúk bevizsgálása és felújítása tekintetében verhetetlen a csapat. Már a diesel típusú gépjárműje első problémáinak észlelésekor forduljon hozzájuk bizalommal. Ne várjon, mert a probléma súlyosabb lehet! Jellemzően a kezdeti hibák és azok javítása mindig kisebb költségekkel jár.