Először került nő rendőrfőkapitányi beosztásba Magyarországon. Somssich Gabriella januártól Nógrád Megye Rendőr-főkapitánya. Tervei között szerepel a közterületek rendjének, valamint a közlekedésbiztonsági helyzet javítás, a kábítószer és a pszichotrop anyagok elleni küzdelemben pedig mind a terjesztés, mind a fogyasztás terén zéró toleranciát ígér. Szabadidejében legszívesebben levenduláival és lekvárkészítéssel foglalkozik. Irodájában egy egyenruhás plüss mackó vigyázza napjait.

Somssich Gabriella harminc éve került a rendőrség szolgálatába, mikor a Pécsi Rendőrkapitányság vizsgálati osztályán kezdett dolgozni. Öt évvel később munkájának elismeréseként a bűnügyi osztályra került. Ez nagy előrelépés volt, hiszen addig ott nő nem dolgozhatott. “Ott szintén végig jártam a ranglétrát, és végül jó ideig osztályvezető is voltam. Azt gondolom, a bűnügyi munkát is csinálhatják nők, és jól is csinálhatják. Ma már nagyon sok szakterületen bizonyítottuk szakmaiságunkat, rátermettségünket, emberi elhivatottságunkat.” – meséli a Zsaru magazinnak adott interjúban Somssich Gabriella, aki kihívásnak nevezte az új beosztást.

“Volt módom végig gondolni, hogy mekkora feladatot, felelősséget ró az emberre ez a munka. Volt lehetőségem megbeszélni a családommal, a férjemmel, akitől eddig is minden támogatást megkaptam, és nem volt kérdés, hogy ezután is minden támogatást meg fogok kapni. Büszke rám, és ez nagyon jó érzés.” – mondta a Zsaru magazinnak a újdonsült rendőr-főkapitány.

Forrás: Zsaru Magazin

Somssich Gabriell szeret csapatban dolgozni. A csapatmunkát szülővárosában tanult meg. “Szeretek csapatban dolgozni. És nem csak a rendőrségen belül, a társszervekkel, a civilekkel is. Egy volt bányászvárosban, Komlón születtem. Abban a szellemben nőttem fel, hogy az együttműködés életet menthet. Nálunk nem volt kérdés, hogy aki bajba kerül, azt vagy annak családját segíteni kell. Egy ilyen közegben különösen sokat lehet tanulni emberi tisztességről, becsületről, szakmai alázatról, és azt is meg lehet tanulni, hogy csapat nélkül egy vezető semmit sem ér.”

A munkán kívüli feltöltődést az utazás és kertje jelenti számára.

“Egy Nógrád megyei faluban élünk, van egy kis kertünk, engem a kerti munka kikapcsol, különösen az, ha a levenduláimmal bíbelődhetek. Valamint a különféle bogyós gyümölcsökből nagyon finom lekvárt tudok főzni, aminek egyébként csak annyi a titka, hogy a gyümölcsöt bele kell tenni.”

A főkapitány irodájában egy jókora, egyenruhás plüss mackó is ül, amely mindenhova követi.

“Ezt a mackót a kollégáimtól kaptam egy ünnepi rendezvényen, mindenhová elkísér, tehát Nógrád megyébe is jön velem. De nincs ebben semmi különös.”

Forrás: Zsaru Magazin

Somssich Gabriella r. dandártábornok (született: Komló, 1968. 06. 29.-én) a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán végzett, majd a Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát.

1989. augusztus 16-ai hatállyal került a Rendőrséghivatásos állományába, mint vizsgáló. 1991-1992. között a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Pécsi Rendőrkapitányságának állományába került megbízott bűnügyiállomásparancsnok-helyettes beosztásba.

1992-1993. között a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedési Osztályán fővizsgálóként tevékenykedett.

1994-1995. között a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának főnyomozója; 1995-1998. között kiemelt főnyomozója. 1999-ben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Szervek Nyomozó Osztálya kiemelt főnyomozójaként tevékenykedett;

1999-2000 közöttannak osztályvezető-helyettese, majd 2000-2004 között osztályvezetője volt. 2004-2005. között a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánakfőreferense;

2005-2006. között osztályvezetője volt. 2006. július 1. és július 31. között az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Rendészeti Felügyeleti és Ellenőrzési Főosztályán tevékenykedett, majd 2006. augusztus 1-jétől 2008-ig annak főosztályvezetője volt.

2008-2010. között az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Rendészeti Szakállamtitkárság Rendészeti Felügyeleti és Tervezési Főosztály főosztályvezetője. 2010-ben az Országos Rendőr-főkapitányság Főkapitányi Közvetlen Szervek kiemeltfőtanácsadója. 2011-től az Országos Rendőr-főkapitányság Ellenőrzési Szolgálatának szolgálatvezetője.