Végre jön a jó idő, kinyithatjuk a műhelyt és leporolhatjuk a szerszámokat. Bár vannak, akik télen sem pihentek, az igazán nagy munkáknak akkor tudunk nekilátni, amikor a műhelyben is kellemes az idő. Előttünk az év, úgyhogy még van esély arra, hogy akár nagyobb munkák kivitelezésén is gondolkodjunk. Aki eddig csak kényelmes anyagokkal barkácsolt, az most nyugodtan szintet léphet. Ismerkedjünk meg ezúttal a gyalult deszkákkal! (X)

Kezdő és gyakorlott asztalosok jó barátja

Azoknak, akik csak kísérleteznek az asztalosipari munkákkal, kezdetben általában néhány egyszerű, vékonyabb lécekből vagy lapokból álló projektet szoktak ajánlani. Ezek a munkák nagyon jók arra, hogy megismerkedjünk a szerszámokkal, megtaláljuk a nekünk örömet okozó feladatokat és megtanuljuk az alapvető technikákat. Ha viszont tetszik a munka, érdemes szintet lépni.

Amikor már nem a tanulás a cél, hasznos, ha jó anyagokkal dolgozhatunk. Amikor már sok fogást magabiztosan végzünk, jó ötlet nagyobb mennyiségű, magas minőségű anyagot is beszerezni. Így nem kell kompromisszumot kötnünk, mindig lesz megfelelő alapanyag a munkához, később pedig, amikor még jobban belejöttünk, a látszólag elrontott vagy megmaradt darabokat is gyakorlottan újrahasznosíthatjuk majd.

A lapok után deszkák!

A dobozok, polcok, fogasok után a következő lépés, hogy megbarátkozzunk a deszkák nyújtotta lehetőségekkel. A Káplár fatelepnél kapható gyalult deszkák, fűrészáruk rengeteg izgalmat rejtenek. Csapolással, hornyolással vagy akár marással is egészen különleges megjelenésű dolgokat készíthetünk.

A gyalult és szárított faanyag előnye, hogy nagyon sikeresen dolgozhatunk belőle. Ezeket az anyagokat már előkezelték, így nem deformálódnak vagy vetemednek. Ha betartjuk az alapvető szabályokat, kétszer mérünk és csak egyszer vágunk, sok-sok sikerélménnyel gazdagodhatunk.

Mi midnen készülhet gyalult deszkákból?

Nem csak deszkával kezdhetünk gyakorolni. A szárított, gyalult fűrészáruk csoportjában akár teraszburkoltatot vagy lambériát is találunk. Ezeknek a termékeknek a közös jellemzője, hogy gyakorlatilag “konyhakészek”. A hornyok és előre elkészített élek segítségével gyorsan és eredményesen dolgozhatunk, de kitapasztalhatjuk a technika követelményeit.

Gyalult fűrészárut ma már akár az internetről is rendelhetünk, így bátran nekiláthatunk a munkának: ha kifogyunk az anyagból, gyorsan lehet pótolni azt. Egy kis kísérletező kedvvel és kitartással akár egy egész lakásfelújítást is megvalósíthatunk. Közeledik a tavasz, érdemes tehát felmérni a kínálatot és a lehetőségeket!