Akár hagyományos, akár kamado típusú faszenes grillsütő mellett tesszük le a voksunkat, mindkettő működtetésének első lépésével hasonlóan kell megküzdenünk, vagyis be kell gyújtanunk a tüzelőanyagot. Ehhez jellemzően nem elég egyetlen szál gyufa meg néhány papírdarabka, hanem kicsit több energiabefektetést igényel a művelet. Azonban ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne egyszerűen megoldani, csak tisztában kell lenni a trükkökkel. (X)

Begyújtó kockák és gyújtó folyadékok

A legszélesebb körben elterjedt és ismert begyújtási módszer a begyújtó kockák vagy a gyújtó folyadékok használata. Alkalmazásuk rendkívül egyszerű, hiszen mindössze annyi a teendő, hogy a kockát a faszén közé tesszük, vagy a folyadékkal leöntjük a tüzelőanyagot, és egy gyufa segítségével meggyújtjuk. Ha elegendő mennyiségű begyúlást segítő anyagot használunk, akkor a faszén előbb-utóbb biztosan lángra fog kapni.

Bár rendkívül egyszerű ez a módszer, mégis van két hátulütője. Az egyik, hogy ezek az anyagok különösen éghetőek, ami miatt a meggyújtásuk igencsak balesetveszélyes, így egy kis oda nem figyelésből súlyos égési sérüléseink adódhatnak. A másik, nem kevésbé problémás része a dolognak, hogy az egyes ilyen gyújtóadalékok használata az étel ízét is megváltoztathatja, ezért hiába rendkívül egyszerű és gyors megoldás, nem javasolt a használata.

Elektromos grillgyújtó

Szerencsére a technika ezen a téren is fejlődik, ennek köszönhetően egy korszerű elektromos grillgyújtóval percek alatt vörösen izzó szenet varázsolhatunk a faszénből. Bár használat közben ezek is felmelegedhetnek, messze nem teremt annyira balesetveszélyes helyzetet, mint a fent említett gyújtófolyadékok és kockák.

Minden nagyszerűsége ellenére az elektromos grillgyújtónak is van egy hátulütője, ez pedig nem más, minthogy áram nélkül nem megoldott a működtetése. Ez otthon nem feltétlen jelent problémát, de egy olyan szabadtéri grillezés alkalmával, ahol nincs biztosítva a megfelelő áramellátás, nem fogjuk tudni használni.

Faszén gyújtó kürtő

A faszén gyújtó kürtő, vagy másik ismert nevén a grill begyújtó kémény használatával kiküszöbölhető a gyújtófolyadékok és kockák balesetveszélyessége és az elektromos gyújtó áram nélküli működésképtelensége is, hiszen ez a szerkezet nem igényel különösebb odafigyelést, és áramra sincs szükség a beüzemeléséhez.

A kémény titka abban rejlik, hogy a kiképzésének hála a levegő úgy áramlik benne, hogy a lángok hamar fellobbanjanak, aminek köszönhetően rövid időn belül izzó szenet kaphatunk, majd ezt a parázsló tüzelőanyagot egyszerűen és könnyedén a grillhez vihetjük.

Ha te is mindig küzdesz a faszén begyújtásával, keresd fel a Grillplaza.hu weboldalát, ahol a számos grill kiegészítő között megtalálhatod a könnyű begyújtást ígérő eszközöket is!