A glettelés az a munka, amelyet némi gyakorlással laikusként is könnyedén elvégezhetünk. Ehhez a megfelelő anyag kikeverése mellett leginkább glettvasra lesz majd szükségünk. (X)

A bejegyzésben a glettelés gyakorlati megvalósítása mellett kifejezetten a glettvasakban rejlő hozzáadott értékkel foglalkozunk, külön figyelmet szentelve az előnyöknek.

Gletteléshez nem feltétlen kell szakembert hívnunk

Manapság lasszóval is nehéz megbízható kivitelezőt találni a különféle építőipari és felújítási munkákhoz. Hogyha nagy nehezen sikerül szakembert hívnunk és foglalnunk, akkor pedig a magas munkadíjak miatt jócskán a zsebünkbe kell nyúlni.

Ezért amit csak lehet, azt érdemes saját magunknak kitanulni és kivitelezni. A glettelés is olyan területnek számít, ami nem nagy ördöngösség. Az interneten tengernyi írásos és videós anyag érhető el vele kapcsolatban. Csak rá kell szánnunk egy órát, be kell tartanunk a professzionális szakemberek által javasoltakat, és nem lesz akadálya a megfelelő minőségű munkának.

Mire lehet szükségünk a glettelés kivitelezéséhez?

A glettelésnek ugyebár az a legfontosabb célja, hogy a falfelületen megtalálható hézagokat és lyukakat be tudjuk tömni és el tudjuk tüntetni. Ehhez mindenképpen kelleni fog glettanyag, illetve az anyag feldolgozását segítő szerszám.

Ami az anyagot illeti, leginkább por formátumban van lehetőségünk megvásárolni. A gyártók teljes körű leírást biztosítanak a vízzel történő bekeveréshez, így a megadott paraméterekre odafigyelve könnyen elérhető a munkához szükséges állag.

Amint ez sikerült megvalósítani, akkor jöhet a glettvas. Vagyis az a kézi szerszám, amivel a kikevert habarcsot szép egyenletesen szét tudjuk oszlatni a fal teljes felületén.

Sima glettvasat használva eredményesen oldhatjuk meg a glettelést

Hogyha a szerkezetét nézzük meg, akkor a glettvas egyáltalán nem számít bonyolult szerszámnak. Gyakorlatilag egy abszolút sima felületű és fémből készült lapból áll, ami teljes egészében egyenletesnek minősül. A laphoz kapcsolódik egy nyél is, mégpedig annak érdekében, hogy a glettvasat könnyen meg tudjuk fogni, és a mozgatása se jelentsen problémát a számunkra.

Ennyire egyszerű kellékről beszélünk. A készre kevert anyagot tehát felvisszük a falra, majd pedig a glettvas segítségével precízen és egyenletesen bedolgozzuk a felületen lévő lyukakba, repedésekbe és hézagokba. Nem kell kapkodni, mert a glettelés türelmet és pontosságot igényel.

Néhány perc után könnyen ráérezhetünk a munka ütemére, és némi rutint szerezve mi magunk is szép egyenletessé varázsolhatjuk az otthonunk falait. Egyúttal a kivitelező munkadíjának megspórolásával egy jókora összeg a zsebünkben is marad.