85 éves korában, hosszú betegséget követően vasárnap elhunyt Prof. Dr. Ćazim Sadiković, Bosznia-Hercegovina legnevesebb jogtudósa. Sadiković a Szarajevói Egyetem professzora és dékánja, a jog és a politológia területén tizenegy könyv, valamint több száz tudományos és szakmai cikk szerzője, betegségéig Bosznia Hercegovina Alkotmánybíróságának bírája és elnöke volt. 17 éven át volt tagja az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének, a Velencei Bizottságnak.

Ćazim Sadiković 1935-ben született a Mosztár melletti Ljubuskiban. A középiskolát Mostarban végezte, jogi diplomáját Szarajevóban szerezte. Doktori értekezését a ljubljanai eygetemen írta 1965-ben A demokrácia megértése marxista szemszögből címmel.

Forrás: jajce-online.com

Posztgraduális tanulmányait a franciaországi Nantes-ban, az Európai Egyetemi Központban végezte, ahol jogi és politikai tudományokból doktorált. Diplomamunkáját prof. Dr. Denis Levy-nél írta Az európai demokrácia kortárs aspektusaiban címmel.

1961-ben kezdte tudományos pályafutását a Szarajevói Egyetem Politikatudományi Karán, majd professzorként és dékánként folytatta ugyanitt. Tanított politológiát, jogi alaptant, nemzetközi közjogot és emberi jogi tárgyakat. Az 1998-ban kiadott Emberi jogok védelem nélkül című könyvét az Év jogi szakkönyvének választották Bosznia-Hercegovinában.

Számos szakmai tisztséget is betöltött mind Bosznia-Hercegovinában, mind Európában: 1971-1974 között Bosznia és Hercegovina Jogi Tanácsának elnöke; 1974-1982 között Bosznia és Hercegovina Alkotmányügyi Bizottságának elnöke; 1983-1991 közöttn Bosznia és Hercegovina Alkotmánybíróságának elnöke és bírája. 1984-1991 között a brüsszeli Demokratikus Ügyvédek Nemzetközi Szövetségének (IADL) alelnöke. 1996-1999 között a Brčko kerület Nemzetközi Választottbíróságának bírája – ebben az időben jött létre Bosznia Hercegovinában a Brcko-i Körzet mint speciális jogállású közigazgatási egység.

1996-2002 között, vagyis 17 át volt tagja a Európa Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervnek, a Velencei Bizottságnak.