Az apasági DNS-teszt eredményei szerint II. Albert korábbi belga király a biológiai apja Delphine Boël-nek, aki az egykori uralkodó házasságon kívül született gyermekének vallja magát. Az volt uralkodót még 2018-ban kötelezte DNS-vizsgálatra egy belga bíróság. II. Albert – a teszt eredményére tekintettel – elismerte apaságát, a bírósági eljárás azonban ezzel még nem ért véget.

Delphine Boël (53) több mint egy évtizede küzdött azért, hogy jogi úton megállapíttassa, valóban II. Albert a vér szerinti apja. Az 50 éves nő az eljárás során több alkalommal is hangsúlyozta: nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot. II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén – Delphine Boël születése előtt – viszonya volt egy nővel. A király 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint harminc évvel korábban házassága komoly válságba került, amelyen azonban feleségével sikerült túljutniuk.

Belgium korábbi uralkodója a közleményben kijelentette: bár megkérdőjelezhetőnek tartja az alkalmazott jogi eljárást, úgy döntött, hogy félretéve ezt, becsülettel és méltósággal véget vet a “fájdalmas procedúrának”. Miután megkapta a DNS-teszt eredményeit, elismerte, hogy ő az apa. Úgy döntött, hogy véget vet a bírósági eljárásnak, kijelentette: többé nem vitatja Delphine Boël állítását.

A közlemény szerint “a hosszú és sok fájdalommal járó eljárás” igazságügyi szempontból ellentmondásos, egyebek mellett nem tartotta tiszteletben a felek magánéletét. Az igazságügyi intézmények iránti tiszteletből II. Albert nem vett részt a tárgyalótermeken kívüli vitákban.

Delphine Boël több mint egy évtizede küzd annak hivatalos megállapításáért, hogy II. Albert az édesapja. – Forrás: maszol.ro

A bírósági eljárás azonban az apaság elismerésével még nem ért véget. Az apaság elismerése iránti kérelmet – amely genetikai eredményeken alapszik – a brüsszeli fellebbviteli bíróság előtti tárgyaláson kell megvitatni. A meghallgatás június 4-én lesz. A bíróság ezt követően harminc napon belül hozza meg a végleges ítéletet.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, vagyis szó szerint a törvények fölött áll. A mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig II. Albert egészségügyi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról legidősebb fia, Fülöp javára.

A trón utódlást tekintve egyértelmű, hogy Delphine nem használhatja a Belgium hercegnője címet, és nem jelenik meg az utódlási sorrendben, mivel az alkotmány szerint csak a király és a királynő kapcsolatából született gyermekek kerülnek fel a listára. Az asszony II. Albert negyedik gyermeke, ezért részt fog kapni az örökségből.