A globális felvásárlási és vállalategyesülési piacon (Mergers and Acquisitions, M&A) visszaesett a nemzetközi ügyletek aránya, a befektetők mindenütt főképp a saját piacaikra összpontosítottak tavaly – mondta szerdán Budapesten az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda magyarországi partnere.

Az Allen & Overy M&A Insights jelentése szerint tavaly a határokon átnyúló ügyletek értéke 27 százalékkal csökkent 2018-hoz képest. Világszinten a 10 legnagyobb ügyletet országon belül kötötték. Az összes tranzakció értéke 7 százalékkal esett vissza, bár 2019 így is az elmúlt évtized harmadik legerősebb éve volt, és a globális M&A-ügyletek harmadának értéke meghaladta a 10 milliárd dollárt.

Lengyel Zoltán hangsúlyozta: a visszaesés ellenére továbbra is jelentős a nagy értékű ügyletek aránya, ami a befektetők bizakodását mutatja.

“Az eladók pozíciói kissé romlottak 2018-hoz képest, a szerződésekben a vevők érdekei a korábbiaknál hangsúlyosabban jelentek meg. A tranzakciók lezárása, így a tulajdonosváltás egyre több időbe kerül a szigorodó szabályozó-hatósági feltételek miatt” – tette hozzá. Lengyel Zoltán úgy látja, hogy a 2008-as válság tanulsága miatt az M&A-piac is óvatosabb, de világszintű válság jeleit egyelőre nem mutatja. Az adásvételek árazásában ennek ellenére megfigyelhető, hogy a vevők felívelő gazdasági ciklus végére, és a cégek értékének visszaesésére készülnek, és egyre gyakoribb, hogy konzorciumba tömörülve osztják meg egymás között a kockázatokat.

Világszinten a legkeresettebbek a technológiai és az energetikai cégek, az adatgazdálkodási és egészségipari vállalatok. A szekértő véleménye szerint egyes ágazatok piacát korlátozhatja a szabályozói környezet változása és az állami szerepvállalás. “Emiatt a külföldi befektetők az egészségügyet kockázatosabbnak tekinthetik, mint a belföldi szereplők, akik jobban ismerik a helyi lehetőségeket” – mondta.

A közép-európai M&A piacon Lengyel Zoltán újdonságnak látja egyes ázsiai befektetők megjelenését, Magyarországon pedig arra számít, hogy a cégtulajdonosok nemzedékváltása a következő években mutatkozik majd meg igazán a vállalati adásvételekben. A világpiacon egyre meghatározóbb befektetői elvárásnak tartja a környezeti-társadalmi felelősségvállalást, és arra számít, hogy a profitérdeken túli szempontok jelentősége hosszú távon megmaradhat. Véleménye szerint befektetési rangsorokat és döntéseket határozhat meg, hogy a nyereség fenntartható módon, fenntartható forrásokból származzon.