Az asszertivitás tanulható viselkedésmód, mellyel hatékonyan fejezhetjük ki álláspontunkat, növelhetjük befolyásunkat életünk eseményeinek irányításában. Mások jogainak, véleményének vagy gondolatmenetének elnyomása helyett környezetünkkel kölcsönösen kielégítő megoldásokat tudunk megvalósítani. (X)

A technika öt lépéses folyamatban ültethető át a mindennapokba. 

1. Tisztázd a céljaid

Ha tudod, milyen jellemző viselkedésen, reakción szeretnél változtatni, írd le, miért érzed ennek szükségét, miért lesz az elért változás előnyös, és a változások révén pontosan mivel lennél elégedett. Ez ugyanis a változtatási szándék ellenére nem minden helyzetben egyértelmű. Az önismeret útján haladva rá kell jönnöd, mit tartasz hatékony viselkedésnek. Kommunikációdat ezek ismeretében tudod továbbfejleszteni. 

2. A hozzád illő módszer

Gondold át milyen célt tűztél ki magad elé, milyennek szeretnéd magad látni a jövőben, és ehhez keress többféle megoldási módot.

Elemezd bizonyos helyzetek eseményein keresztül, hogy jellemző viselkedésed milyen eredményt hozott eddig. Állapítsd meg, hogyan kellene reagálnod, hogy asszertív legyél. Gondolkodj el, hogy a választott módszer hogyan segíthet a célod elérésében. Ezt használhatod a saját személyre szabott technikádként, ami segít átültetni a gyakorlatba az asszertivitást.

3. Próbálj ki többféle módszert

Nem elég elméletben tudni a megoldást, gyakorolni kell minél változatosabb helyzetekben is, hogy akkor is magabiztosan tudd alkalmazni a tanultakat, mikor éles helyzetben kell bizonyítani. Gondold végig, milyen jó példákat tudnál ellesni másoktól.

Hasonlóan a nyelvtanuláshoz, az asszertivitásban sem lehet mindenkinél egyen megoldásokkal célt elérni. Helyzetgyakorlatokat végezhetsz egyedül, akár a tükör előtt is, vagy segítséget kérhetsz a környezetedben élőktől. Sokat segít, ha elképzeled, hogyan szeretnél viselkedni egy váratlan helyzetben. Minden gyakorlat segíti a valóságos szituációk kezelését. 

4. Gyakorolj a magabiztosságért

Ha különféle helyzetekre fel tudsz készülni, nem fog gondot okozni, ha nem teljesen elképzeléseid szerint alakulnak a dolgok. Nem számít, ha elsőre nem megy tökéletesen, maradj nyugodt, összpontosíts a célodra. 

5. Értékeld a tapasztalataidat

Folyamatosan elemezd, miben kell még megerősödnöd, és mi az, ami már jól megy. Gondold át, mivel tudod korrigálni a hibákat, tanulj a tapasztalatokból, és használd fel őket következő alkalommal. Ha úgy érzed, egyedül nem sikerül, Puskár Ildikónál többféle támogató megoldás áll rendelkezésedre. Pszichológus, készségfejlesztő és coach, akivel a magabiztos kommunikáció tanulható. 

Ne csüggedj, ha a fejlődés lassabb a vártnál. Minden minőségi változás az életünkben időt és energiát igényel, és sokszor csak kacskaringós úton érünk célba. Igyekezz magaddal szemben türelmes, elfogadó, asszertív lenni, hisz ezt várod másoktól is.