A mentelmi jog bevezetését javasolta a volt orosz államfők számára kedden Moszkvában az alkotmányozási munkacsoport. “Oroszország elnökének mandátuma lejárta után mentelmi joga legyen. Erre tettünk javaslatot” – közölte Pavel Krasennyikov, a testület társelnöke a sajtóval.

Pavel Krasennyikov korábban felvetette azt a lehetőséget, hogy a volt államfőket minősítsék örökös szenátorokká. Oroszországban a törvényhozás mindkét házának tagjait hivatali idejük alatt mentelmi jog illeti meg.

Az Állami Duma (az alsóház) első olvasatban még a múlt hónapban megszavazta a Vlagyimir Putyin által január 15-én előterjesztett, de azóta folyamatosan bővülő alkotmánymódosítási csomagot. Második olvasatban a parlamenti kamara március 10-én voksol majd a változtatásokról, a harmadik olvasatban való szavazást követően pedig – amelynek időpontját még nem tűzték ki – a módosításokat tartalmazó törvénytervezetet a felsőháznak és a regionális parlamentek kétharmadának is el kell fogadnia.

Putyin indítványozta, hogy a csomagot egy összoroszországi szavazás is erősítse meg. Ennek dátumáról sem született még hivatalos döntés, de több sajtóforrás tudni véli, hogy a részvételi arány maximalizálása érdekében az eseményt nem egy hétvégére, hanem április 22-re, szerdára fogják kitűzni. A médiában megjelent értesülések szerint ezt a dátumot munkaszüneti nappá fogják nyilvánítani.

Az alkotmányozási munkabizottság másik társelnöke, Andrej Klisasz szenátor kedden Krasznojarszkban kijelentette, hogy az alkotmánymódosítások össznépi szavazás általi megerősítésének követelménye szintén be fog kerülni az alaptörvénybe. A voksolásnak ez a formája nem egyenértékű a népszavazással.

Klisasz azt is közölte, hogy az alkotmánymódosítási indítványok benyújtásának határideje március 2-án jár majd le.

A Putyin által előterjesztett, eredetileg az alaptörvény 22 cikkét érintő módosítási csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának kinyilvánítása mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak kölcsönös viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.