A pendrive egy hordozható eszköz, amelyet adatok tárolására és továbbítására használnak. Úgy is ismert, mint USB Flash Drive. Az adatok továbbítására ez a legjobb megoldás, amelyet sokszor használnak irodákban, iskolákban és otthon. Ha bizalmas információkat kell biztonságosan tárolni, akkor is jó megoldás lehet egy pendrive, csak gondoskodni kell arról, hogy ne kerülhessen idegen kezekbe. (X)

Bár a pendrive vásárlása nem tűnik bonyolultnak, érdemes néhány dologra odafigyelni a választásnál, ezeket vesszük sorra ebben a cikkben. Íme a tippek:

USB interfész

Az USB interfész az egyik legfontosabb tényező a pendrive vásárlásánál. Többféle USB interfész létezik, USB 2.0, USB 3.0, mikro USB, USB-A, USB-B, USB-C. A leggyakrabban használt interfész az USB 2.0, amelyet legtöbbször számítógépekhez használnak. Ennek nagytestvére az USB 3.0, amely kompatibilis a 2.0-val, de gyorsabb adatátvitelre képes. Laptopokhoz és asztali számítógépekhez használják. Mobiltelefonoknál és tableteknél a mikro USB és az USB-C terjedt el legjobban, illetve Apple készülékeknél a Lightning.

Tárolókapacitás

Az USB flash meghajtók különféle tárolókapacitással kaphatók. Ezek 4 GB, 8 GB, 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB, stb. Csak az igényektől függ, hogy milyen kapacitású pendrive-ot érdemes választani. A zenefájlok, videók vagy képek tárolásához több helyre van szükség, mint a szövegfájlok tárolásához.

Márka

A pendrive-nak biztonságosnak és megbízhatónak kell lennie, mivel fontos adatok lehetnek rajta. Ezért inkább márkás pendrive-ot érdemes választani, mint például a HP, a Kingston, a SanDisk, a Gotta, a Sony vagy a Toshiba termékei. A Phonlinestore-nál kapható Gotta pendrive-ok megbízhatóan működnek, a széles kínálatnak köszönhetően pedig mindenki megtalálhatja a legoptimálisabb kapacitással rendelkező darabot.

Speciális pendrive-ok

Az alap pendrive-okon kívül rengetegféle alakú, méretű, kivitelezésű, speciális funkciójú meghajtó létezik a piacon. Az alak vagy szín kiválasztásánál inkább az esztétikai szempontok dominálnak. Fájltípus szerint léteznek zenei, képtároló és rendszerindító pendrive-ok. Már a mobiltelefonokhoz is létezik pendrive.

Adatátviteli sebesség

Az adatátviteli sebesség két részre oszlik, az olvasási és az írási sebességre. Ettől függ a pendrive teljesítménye.

Ár

Vásárlásnál a fentiek alapján fogalmazd meg igényeid a pendrive-val kapcsolatban, írd össze a kritériumoknak megfelelő termékeket, és hasonlítsd össze ezek árait!

Garancia

A tollmeghajtókra általában 3-5 év garancia vonatkozik, ez gyártótól függően változik.

Néhány mítosz és tény a pendrive-okról

Gyakran hallani különféle feltevéseket a pendrive-okról. Némelyik igaz, némelyik nem.

  • A pendrive eltávolítása működés közben adatvesztéssel jár – Nem feltétlenül, de előfordulhat.
  • A mágnes károsíthatja a meghajtót – Nem igaz.
  • A víz tönkreteszi a pendrive-ot – Csak akkor igaz, ha az elektromos áram találkozik a vízzel

Összegzés

A pendrive-ok többcélú eszközök, amelyeken sok adat tárolható, sok adat cserélhető, ezért fontos, hogy az igényeidnek megfelelő meghajtót válaszd ki.