Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és az átláthatóságért felelős alelnöke és Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos fogadta a „Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés szervezőit. A kezdeményezést Európa-szerte több mint egymillióan támogatták aláírásukkal.

Ahogy minden más sikeres európai polgári kezdeményezés esetében, úgy a Bizottság most is találkozóra hívta a szervezőket Brüsszelbe, hogy részletesen megismerje elképzeléseiket. A „Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés arra irányul, hogy az EU javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és támogassa az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét.

A kezdeményezés ügyében közmeghallgatásra is sor kerül, mely az Európai Parlamentben zajlik majd. A Bizottság ezt követően – a kezdeményezés mélyreható kiértékelése után – közleményt fog kiadni, ismertetve, hogy a következőkben milyen lépéseket kíván tenni, és milyen érvek indokolják döntését. A Bizottság előtt három lehetőség áll: vagy úgy határoz, hogy jogszabályjavaslatot dolgoz ki a kezdeményezés ügyében, vagy hogy ún. nem jogalkotási intézkedést hoz a kezdeményezésre válaszul, de úgy is dönthet, hogy semmilyen további lépést nem tesz az ügyben.

Joggal a felvidéki magyarság szolgálatában – Beszélgetés Dr. Tárnok Balázzsal, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselőjelöltjével