Kevés aktuálisabb téma lehetne most, mint a félelem, a szorongás. Nem is gondolnánk, hogy a világon minden tizenharmadik ember szorong és félelemben él. Ez rengeteg személyt jelent, akárhonnan számoljuk. Ma megpróbálunk arra rávilágítani, hogy honnan erednek a félelmeink és mit tehetünk, hogy megszabaduljunk tőlük. (X)

Hova tűnt a jelen?

A mai kor emberének a fő problémája, hogy nem tud a jelenben élni. Hiszen szorong, retteg a jövőtől, és a múlt sebeit nyalogatja, amiből újabb félelem generálódik a jövőre nézve. Éppen ezért nem tudja megélni a mostot, az adott pillanatot. Hiszen hacsak nincs veszélyben az életed, akkor nem kell félned. Ha félsz, akkor annak valamilyen oka van, valaminek a következményétől, bekövetkezésétől rettegsz. Jól érzed magad ilyen stresszesen?

Hogy miért van ez így? Mert kimaradt az életünkből az, hogy megtanuljuk, hogy hogyan is működik az elménk, mivel tudjuk inspirálni és adott esetben lecsendesíteni. Ehhez nem kell elmenned messzi tájakra, vagy különleges képességekre szert tenned, elég, ha csak megérted és megtanulod kezelni az elmédet. Persze ez sem megy magától, de az egész a tanuláson alapszik. Ha pedig nem foglalkozol vele, akkor a félelmeid, a szorongásaid könnyen átcsaphatnak rettegésbe, depresszióba vagy pánikbetegségbe, ami nem lesz jó és könnyű út.

A leggyakoribb félelmek manapság:

  • A betegségektől
  • A munkahely elvesztésétől, az anyagi biztonság megszűnésétől
  • A szülői minták megismétlésétől, válástól, bántalmazástól, stb. 
  • A partnerkapcsolat és a gyermekáldás elmaradásától
  • Az értéktelenségtől vagy pedig azok el nem ismerésétől 

Ha érdekel a téma és örülnél, ha valaki segítene, akkor ne habozz, keresd fel Kolozsi Mariannt, és indulj el az önismeret útján!

Ismerd fel és oldd fel őket!

Az első és nagyon fontos lépés, hogy ismerd fel a problémát. Azaz nyugodtan vedd tudomásul, hogy igen, félek a betegségektől, a szegénységtől, stb., és ne küzdj tovább ellene! Nem, nem egyszerű dolog, de nem is ígérte senki, hogy az önismeret és a hibáink felismerése könnyű és fájdalommentes lesz. Mert igenis meg kell harcolnod önmagaddal.

Nagy hatással lehetnek a jelenlegi életünkre a gyermekkorban tapasztaltak, amiket akkoriban szívtunk magunkba. Tehát, ha valakit túlságosan szabályoztak a szülei, akkor ez óhatatlanul is megjelenik a későbbiekben is. Zárkózottság vagy épp meg nem élt érzések formájában. Pedig mindenkinek meg kellene látni a jót a világban, de ebben gátat jelentenek számukra az örökölt családi minták, berögződések.

A félelmeket csak úgy engedhetjük el, hogy felismerjük és nevén nevezzük őket, majd megtaláljuk azt is, hogy mi váltja ki. Egy berögzült társadalmi elvárás? Egy rossz tapasztalat?

Ne hagyd, hogy eluralkodjanak az életeden és ezek miatt ne merd megtenni, megélni azokat, amiket szeretnél és boldoggá tenne!