Nem szerepel a tervek között az orosz alaptörvény preambulumának megváltoztatása – jelentette ki Pavel Krasenyinnyikov, az orosz alkotmány módosítását előkészítő munkacsoport társelnöke újságíróknak Moszkvában.

“Jelen pillanatban nem nyúlunk a preambulumhoz, úgy gondoljuk, hogy enélkül is boldogulunk” – hangoztatta Pavel Krasenyinnyikov, aki egyúttal a parlementi alsóház államépítési és törvényalkotási bizottságának elnöke.

Az alkotmánymódosítási vitában egyébként korábban megfogalmazódtak olyan indítványok is, amelyek szerint az alaptörvény preambulumában egyebek között meg kellene határozni az államideológiát, hivatkozni kellene Istenre és meg kellene tiltani a második világháborúval kapcsolatos történelemhamisítást.

Krasenyinnyikov szerint a munkacsoport, amely múlt szerdán találkozott az alkotmánymódosítást kezdeményező Vlagyimir Putyin elnökkel “a célegyenesbe érkezett a szöveg előkészítésében”.

A Putyin által január 15-én előterjesztett, eredetileg az alaptörvény 22 cikkét érintő módosítási csomag az orosz alkotmány prioritásának meghirdetése mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak kölcsönös viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.