A lengyel szejm rendkívüli ülésén, gyorsított eljárásban elfogadták hétfő éjjel azt a törvényt, amely az új koronavírus és más fertőzések okozta járvány megelőzéséről és kezeléséről szól.

A még a szenátus és az államfő jóváhagyására is váró jogszabály tervezetét hétfőre virradóra terjesztette be a Mateusz Morawiecki vezette kormány, és a parlamenti alsóház azonnal napirendre is tűzte az Andrzej Duda államfő kezdeményezésére összehívott ülésen. A tervezetbe a hétfői parlamenti munka során tíznél több módosítást iktattak be, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt.

A jogszabályt végül a képviselők túlnyomó többsége támogatta: a 460 fős alsóházban a 418 jelenlévő képviselő közül 400-an szavaztak mellette, csak a radikális nemzeti és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) képviselői szavaztak ellene.

A törvény a járvány esetén foganatosítandó óvintézkedésekről, a kialakítandó zónákról, vesztegzárakról rendelkezik. Lehetővé teszi a fertőzött, illetve a fertőzésgyanús emberek kötelező kórházi elhelyezését, valamint a fertőzöttekkel korábban érintkező személyek kötelező, legfeljebb 21 napos karanténba helyezését.

A tervezet szerint a munkáltatók bizonyos időszakban elrendelhetik, hogy az alkalmazottak távmunkában dolgozzanak. Óvodák, iskolák bezárása esetén a szülők két hétig ápolási díjban részesülhetnek.

Az új előírások kiegészítik továbbá a járvány esetén nyújtandó egészségügyi szolgáltatásokat és azok finanszírozását, valamint a gyógyszerforgalmazás elveit.

A kormányfő a járvány esetén azonnali hatállyal megbízhatja az állami és nem állami jogi személyeket, valamint vállalkozókat is a helyzetből adódó feladatok teljesítésével. A járvány kezeléséhez szükséges árut vagy szolgáltatásokat a közbeszerzési törvény alkalmazása nélkül lehet megrendelni.

Lengyelországban egyelőre nem mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter hétfő délelőtti beszámolója szerint jelenleg a kórházakban 121 fertőzésgyanús embert vizsgálnak, 237-en házi karanténban tartózkodnak, több mint 3600-an epidemiológiai felügyelet alatt vannak.