Komoly szankciókat vezetnek be a fegyelmezetlen tanárok és tanulók ellen Ukrajnában – jelentette be Hanna Novoszad ukrán oktatási- és tudományos miniszter. Azokat a tanárokat, akik a szülőktől vagy a diákoktól hálapénzt vagy ajándékot fogadnak el, illetve akik nem a tudást megfelelően tükröző objektív osztályzatot adnak prémiummegvonással, de akár a tanári pályától való eltiltással is büntethetik a jövőben.

Kemény szankciók várnak azokra a tanulókra is, akik a vizsgákon, dolgozatírás közben  tanulótársaikról másolnak, puskáznak vagy egyéb tiltott segédeszközt használnak. A miniszter elmondta: a tanári kar dolga lesz eldönteni, milyen büntetést érdemel az adott diák – ez lehet a felmérő megismétlése, de az állami tudásfelmérés, emelt szintű vizsga megismétlése vagy a tanulmányi versenyeken elért eredmény semmissé minősítése is.

Hanna Novoszad, ukrán oktatási- és tudományos miniszter – Forrás: karpathir.com

Az oktatásügyi reformok bejelentése után egy nappal röppent fel a hír, hogy Hanna Novoszad hamarosan benyújtja lemondását. Az Ukrajinszka Pravda úgy tudja, a miniszter nem akar az alakulóban lévő új kormányban dolgozni, ezért tervezi, hogy távozik hivatalából. A lap információi szerint egyelőre nincs új jelölt az oktatási tárca élére, ezért előfordulhat, hogy megbízott vezetőt neveznek ki a minisztériumba.