Világszerte növekszik az új típusú koronavírusos megbetegedések száma és már Magyarországon is 13 fertőzöttet diagnosztizáltak, így jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon hazánkban is sor kerülhet-e iskolák és más intézmények lezárására, valamint a karantén, határzár és hasonló intézkedések bevezetésére. A Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői azt foglalták össze, hogy a járvány fennállásának megállapítása esetén milyen járványügyi intézkedések elrendelésére számíthatunk.

A döntéshozóknak számos jogi eszköz áll rendelkezésre egy járványhelyzet kezelésére. Bizonyos területeken korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a személyforgalmat, a lakosok egymással való érintkezését, valamint egyes intézmények működését. Olaszországhoz hasonlóan egy hazai járványhelyzet esetén szükségszerű lépés lehet a bölcsődék, óvodák, iskolák, középfokú és felsőfokú oktatási intézmények működésének felfüggesztése.

Fontos tudni, hogy a közegészségügyi hatóság korlátozhatja a személyes szabadsághoz fűződő jogok gyakorlását, a betegek jogait, valamint intézkedések tűrésére és megtételére kötelezhet. Ennek megfelelően járványügyi elkülönítést köteles elrendelni a fertőzőképesség idejére a betegséget észlelő orvos, illetve járványügyi ellenőrzés alá vonhatóak azok a személyek, akiknek szervezetében megtalálható a kórokozó, ám a fertőző betegség egyik szakaszában sincsenek.

Járvány idejére a törvény kötelezően betartandó magatartásokat ír elő. Így például aki magán vagy gondozásában álló személyen fertőző betegség tüneteit észleli, köteles orvosi vizsgálatot kezdeményezni, az orvos utasításait betartani, az elvégzendő vizsgálatoknak magát alávetni. Mindezen intézkedések foganatosításához a beteg beleegyezésére nincsen szükség, azonban megilleti a tájékoztatáshoz való jog.

Az egészségügyről szóló törvény felhatalmazása alapján kiadott minisztériumi rendelet az egyes vírusokra egyedi protokollt állapít meg. Mivel a koronavírus legújabb faja a SARS-féle változattal 80%-ban megegyezik, elképzelhető, hogy az e fertőzés terjedésére megállapítotthoz hasonló eljárási rend kerül bevezetésre. Ezek szerint az orvosok, kórházak kötelesek lennének az érintetteket bejelenteni és nyilvántartani, valamint a tüneteket produkáló személlyel szoros kapcsolatot létesítő személyek felderítését is elrendelni. Aki súlyos légúti tünetegyüttesben szenvedő beteggel kontaktusba kerül, azt az utolsó kontakttól számított 10 napra járványügyi megfigyelés alá lehetne helyezni. Ezen időszak alatt otthonában kellene tartózkodnia, lázát naponta kellene mérnie, és jeleznie kellene kezelőorvosának, ha egészségi állapotában bármilyen változás állna be. A vírusos megbetegedéssel küszködők mikrobiológiai diagnosztikai vizsgálata kötelező lenne, ám ez a beteg környezetében élőkre nem terjedne ki.

„Ami a határzár kérdését illeti, drasztikus döntés hozható az államhatárról szóló törvény alapján.  Amennyiben a közegészségügyi-járványügyi kockázat kezelése és elhárítása ezt megköveteli, a határzár elrendelése sem kizárható, ugyanakkor a schengeni rendszer részes államaként számos szempont alapos mérlegelése szükséges ehhez” – zárta összegzését Novák Zoltán, a Taylor Wessing ügyvédi iroda szakértője.