A Fővárosi Törvényszék (FT) elnöke a koronavírus terjedésének megakadályozása, a fertőzésveszély megelőzése, valamint a szervezetben foglalkoztatottak egészségi állapotának
megóvása érdekében a feleket, továbbá a budapesti bíróságok munkavállalóit egyaránt érintő elnöki intézkedést hozott a tegnapi napon.

További intézkedésig kizárólag 08:30 és 09:30 között lesz ügyfélfogadás az FT Polgári, Büntető és Gazdasági Kollégiumához tartozó szervezeti egységekben (ld. pl. Cégbíróság, Civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket nyilvántartó csoport stb.), de a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, illetve a Fővárosi Törvényszéki Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégiumban is csak 09:00 és 10:00 óra között fogadják az ügyfeleket a kezelőirodák.

A Fővárosi Törvényszék elnöke a büntető és a civilisztikai ügyszakokban a nemzetközi
érintettségű, többvádlottas, több tanút felvonultató ügyek
2020. márciusi és áprilisi tárgyalásainak beállítását (értsd: a tárgyalás elmarad) rendelte el a bírák egyéni mérlegelésétől függően. Az egyéb kitűzött ügyekben – szintén a bíró mérlegelése szerint – távmeghallgatás alkalmazását vagy a tárgyalás elhalasztását írta elő május-június hónapra. A tárgyalások megtartásával kapcsolatban fontos rendelkezés, hogy mind a büntető, mind pedig a civilisztikai ügyszak tekintetében a bíró mérlegelésétől és a technikai lehetőségektől függ az, hogy egy adott ügyben az eljáró bíró él-e a távmeghallgatás lehetőségével, vagy a tárgyalást beállítja, avagy távmeghallgatás igénybevétele nélkül tart tárgyalást, figyelemmel arra, hogy a távmeghallgatási végpontok száma korlátozott.

A Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő bíróságok kezelőirodái – az igazgatási vezetők mérlegelése alapján – minimum egy óra időtartamban biztosítják az ügyfélfogadást. Az érintettek az egyes bíróságok ügyfélfogadási idejéről a Fővárosi Törvényszék honlapján, a https://fovarositorvenyszek.birosag.hu/ című internetes portál Híreink rovatába feltöltött anyagból tájékozódhatnak. Az Ügyfélsegítő működése mind a kerületi bíróságokon, mind pedig a Fővárosi Törvényszéken ellenkező intézkedésig szünetel.

Az FT elnöke figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet hazai és – a nagyszámú nemzetközi
vonatkozású ügy miatt – globális alakulását és az Országos Bírósági Hivatallal szorosan
együttműködve fontosnak tartja, hogy Magyarország legnagyobb törvényszéke, valamint az
illetékességi területén működő kerületi bíróságok mind az ügyfelek, mind pedig a közel háromezer munkavállaló érdekében a továbbiakban is biztonságos körülmények között működjenek. A fenti cél elérése érdekében azonnali reagálású, ideiglenes szervezeti egységként hozta létre Tatár-Kis Péter a tegnapi napon az FT Járványügyi Kabinetjét.