A Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzetre figyelemmel a mai naptól a személyes félfogadás valamennyi ügyészségen határozatlan időre szünetel. Polt Péter legfőbb ügyész az új koronavírus okozta légúti fertőzés megelőzése és a betegség terjedésének megakadályozása érdekében 2020. március 9. napjától különböző intézkedéseket rendelt el.

Beadványok benyújtására továbbra is van lehetőség, postai úton vagy az ügyészségeknél elhelyezett gyűjtőládában, továbbá az elektronikus kapcsolattartási rendszeren keresztül (ügyfélkapu regisztrációval).

A rendelkezés az idézésekre nem vonatkozik, az idézésben megjelölt helyen és időben a megjelenés továbbra is – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kötelező.

Az új koronavírus elleni megelőző intézkedések az ügyészségeken

Amennyiben ügyészségi alkalmazott vagy hozzátartozója külföldről visszatért, akkor az esetleges fertőzés továbbadásának lehetőségét úgy kell csökkenteni, hogy a dolgozónak lehetőség szerint biztosítani kell kétheti időtartamra az otthoni munkavégzést. Ennek hiányában két hétre – jellemzően tíz munkanapra – a dolgozónak szabadságot kell kiadni vagy lehetővé kell tenni számára a munkahelyen az elkülönített elhelyezést.

A  60 év feletti, és a krónikus vagy súlyos betegséggel küzdők, továbbá a várandós ügyészségi alkalmazottak esetében az ügyészség biztosítja az otthondolgozást.

A legfőbb ügyész rendelkezése szerint 2020. március 9-től az ügyészség által szervezett továbbképzési programok elmaradnak, külső továbbképzéseken az ügyészségi dolgozók nem vehetnek részt.

A megelőző intézkedések körében a fellebbviteli főügyészségek és a főügyészségek évértékelő értekezleteire nem kerül sor.

Az ügyészség a kormányzati intézkedéseket folyamatosan nyomon követi, és szükség esetén további intézkedéseket tesz a kollégák egészségének megóvása és megőrzése érdekében.