Időről időre egyre több cég küzd munkaerőhiánnyal, és ezt a problémát számos esetben álláshirdetések feladásával, toborzással igyekeznek megoldani. Van azonban ennek egy egyszerűbb és költséghatékonyabb módja is, ez pedig nem más, mint a munkaerő-kölcsönzés. (X)

Miért előnyös munkaerőt kölcsönözni?

Joggal merül fel a kérdés a leendő munkáltatóban, hogy miért előnyösebb munkaerőt kölcsönözni állandó, határozatlan idejű szerződéssel rendelkező munkavállaló helyett. A helyzet azonban nem ennyire fekete és fehér, hiszen a legideálisabb eset az, ha egy cég állandó és kölcsönzött munkaerőt egyaránt foglalkoztat. Ahogy az állandó, úgy a kölcsönzött munkavállalók mellett is több érv szól.

Az első igen nyomós érv, hogy munkaerő-kölcsönzés esetén a cégünk mindig az aktuális igények szerint tudja alakítani a létszámot. Ez azokon a területeken különösen nagy jelentőséggel bír, melyeknél gyakoriak a szezonális munkák, emiatt csak időszakosan van szükség nagyobb létszámra.

Ebből következik a második érv, miszerint ha munkavállalót keresünk, de a munka szezonális jellegére tekintettel csak határozott idejű szerződéssel kívánjuk foglalkoztatni a jelentkezőt, akkor jóval kisebb eséllyel lesz sikeres az új munkaerő felvétele. Ugyanis a munkavállalók a határozatlan idejű munkaszerződéseket preferálják, így sajnos kicsi a valószínűsége, hogy a mi cégünket választja, ha határozatlan idejű szerződéssel is van lehetősége munkát vállalni.

A harmadik érv, hogy munkaerő-kölcsönzéssel az amúgy is túlterhelt munkaügyi és HR osztályt nem terheljük újabb jelentős energiabefektetéssel járó munkával, hiszen ezek igen nagy részét a munkaerő-kölcsönző cég leveszi a vállunkról. Hiszen a munkaerő-közvetítő cég lebonyolítja a toborzásokat, végzi az adminisztrációs kötelezettségeket, valamint intézi a kölcsönzött dolgozókkal kapcsolatos teendőket.

Anyagilag megéri egy cégnek munkaerőt kölcsönözni?

Még mindig sokan érvelnek amellett, hogy sokkal olcsóbb, ha a cég maga választja ki a leendő munkavállalót és közvetlenül foglalkoztatja ahelyett, hogy egy másik céget bízna meg némi jutalékért cserébe.

Valóban van ennek a hiedelemnek némi valóságalapja, viszont ha egészében nézzük a folyamatot, akkor láthatjuk, hogy a munkaerő kölcsönzése sokkal inkább egy igazán költséghatékony módszer.

Egyrészt a munkaerő-kölcsönző cég leveszi a vállunkról a toborzás terheit, ami nem csupán rengeteg adminisztrációval jár, hanem a toborzás költségei is igen magasra rúghatnak.

Másrészt a munkaerő-kölcsönző vállalat mindig a szükséges, a szerződésben előre egyeztetett számú dolgozót fogja a rendelkezésünkre bocsátani, így valóban minimális költségekkel foglalkoztathatunk annyi munkavállalót, amennyire éppen szükségünk van.

Ha az Ön cége is munkaerőhiánnyal küzd, vegye fel a kapcsolatot a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Beraman Hungary-vel!